c S

Žmavc zaskrbljen zaradi osnutka nove koroške deželne ustave

16.02.2017 14:28 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Gorazd Žmavc je danes izrazil zaskrbljenost zaradi osnutka nove deželne ustave avstrijske Koroške, ki bi kot deželni jezik vpeljal zgolj nemščino. Ob tem je po današnji seji vlade za STA napovedal, da bo Slovenija začela dialog z Avstrijo in ostreje zahtevala zaščito slovenstva v tem prostoru.

"Mi smo zelo zaskrbljeni, vendar se zavedamo, da je to še v fazi javne razprave, da je tudi javno mnenje na strani Slovencev," je dejal minister in dodal, da so zadeve izredno zahtevne. Povedal je še, da je skupaj z zunanjim ministrom Karlom Erjavcem sklical krizni razgovor s predstavniki slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem. Ta bo po napovedih potekal v ponedeljek.

Slovenski center PEN je medtem v sporočilu za javnost ocenil, da je osnutek koroške deželne ustave klofuta vsem, ki so od osamosvojitve naprej zatrjevali, da je avstrijska državna pogodba močan garant, da bo Avstrija spoštovala Slovenijo kot pravno naslednico pogodbe, čeprav Ljubljana dokumenta ni notificirala.

"V Slovenskem centru PEN smo spričo tako očitnega razkoraka med pričakovanji slovenske politike in dejanskim razvojem dogodkov upravičeno zaskrbljeni. Vpis omenjenih domislic koroških parlamentarnih strank v deželno ustavo bi pomenil hudo degradacijo pravic in položaja slovenskega jezika in njegovih govorcev na avstrijskem Koroškem," so zapisali.

Ob tem so pozvali slovenski parlament, vlado in pristojne organe, naj se brez omahovanja zavzamejo za svoje sonarodnjake in evropske sodržavljane v sosednji državi in se postavijo po robu dejanjem, ki so nasprotna duhu ADP in v neskladju z mednarodnimi konvencijami, ki urejajo ta vprašanja.

O osnutku nove koroške deželne ustave naj bi po napovedih med drugim govorili na današnjem sestanku koalicijskih partnerjev, prihodnji teden pa bosta o tem vprašanju na skupni seji razpravljala tudi parlamentarna komisija za odnose s Slovenci v zamejstvu in po svetu ter odbor za zunanjo politiko.