c S

Vlada o gospodarskih temah

16.02.2017 14:06 Ljubljana, 16. februarja (STA) - Vlada je na današnji seji izdala uredbo o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2017. Izdala je tudi novo uredbo o sevalnih dejavnostih ter ustanovila medresorsko komisijo za olajšave v zračnem prevozu.

Uredba o izvedbi ukrepov kmetijske politike za leto 2017 ureja postopke v zvezi z integriranim administrativnim in kontrolnim sistemom ter pravila o navzkrižni skladnosti. Določa postopke oddaje vlog, kot tudi preglede in kazni, vsebuje pa tudi ukrepe kmetijsko-okoljska-podnebna plačila, ekološko kmetovanje, omejene možnosti za kmetijsko pridelavo ter dobrobit živali. Zbirne vloge se bodo letos zbirale od 27. februarja do 6. maja.

Vlada je z izdajo nove uredbe o sevalnih dejavnostih v slovenski pravni red prenesla določbe iz evropske direktive, ki se nanašajo na izvzetja in opustitev nadzora nad radioaktivnimi snovmi in ravnmi za visokoaktivne vire sevanja. Predvsem so določene nove vrednosti za izvzetje, opustitev nadzora in visokoaktivne vire sevanja.

Vlada se je opredelila do sklepa odbora DZ za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano ob obravnavi delovanja Sklada kmetijskih zemljišč in gozdov RS po ustanovitvi podjetja Slovenski državni gozdovi decembra lani. Kot je zapisala, se z uveljavitvijo zakona o gospodarjenju z gozdovi v lasti države postopki sklada niso v ničemer spremenili. Sklad še vedno opravlja naloge in izpolnjuje obveznosti v zvezi s postopki denacionalizacije gozdov in izplačilom odškodnin zaradi nezmožnosti uporabe vrnjenih gozdov.

Vlada je sprejela sklep o objavi sprememb in dopolnitev prilog k evropskemu sporazumu o mednarodnem cestnem prevozu nevarnega blaga. Spremenjeni prilogi sta namreč začeli veljati s 1. januarjem, med pomembnejšimi novostmi pa je odobritev alternativnih vrst goriv kot pogonskega sredstva na vozilih za prevoz nevarnega blaga.

Vlada je sprejela sklep o ustanovitvi medresorske komisije za olajšave v zračnem prevozu ter vanjo imenovala predstavnike ministrstev za infrastrukturo, notranje zadeve, finance, kmetijstvo, obrambo, zdravje in zunanje zadeve. Komisija bo usklajevala naloge resornih organov v zvezi z vprašanji s področja olajšav v zračnem prevozu.