c S

Trudeau: Ves svet ima koristi od močne EU

16.02.2017 13:52 Strasbourg, 16. februarja (STA) - Kanadski premier Justin Trudeau je danes v govoru v Evropskem parlamentu poudaril, da ima ves svet koristi, če je EU močna. "Kanada se zaveda, da učinkovit glas Evrope na svetovnem odru ni le zaželen, ampak tudi nujen," je dejal evroposlancem v Strasbourgu po poročanju francoske tiskovne agencije AFP.

V času, ko odločitev za brexit v Veliki Britaniji, vzpon populizma ter izvolitev Donalda Trumpa za ameriškega predsednika pričajo o vse manjši priljubljenosti unije, je Trudeau EU pohvalil kot "resnično pomemben dosežek in model mirnega sodelovanja, kakršnega še ni bilo".

Trudeau je Evropski parlament nagovoril kot prvi kanadski premier. Pred evropske poslance je stopil dan po tem, ko so po skoraj osmih letih pogajanj med EU in Kanado v sredo potrdili gospodarski in trgovinski sporazum Ceta. Ceta je s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije.

Trudeau je Ceto označil za "enega najbolj trajnostnih in naprednih" sporazumov na svetu. Z njo sta EU in Kanada po njegovih besedah "naredili velik korak k poglobitvi odnosov in krepitvi svobodne in napredne trgovine".

Obrnil se je tudi h kritikom, ki opozarjajo, da bo Ceta negativno vplivala na zaščito potrošnikov ter socialne in okoljske standarde. "Trgovina mora delovati v prid ljudem," je izpostavil in dodal, da mora omogočiti boljša delovna mesta ter višji življenjski standard prebivalcev. "Če nam bo uspelo, bi bila lahko Ceta vzor za vse ambiciozne trgovinske sporazume v prihodnje, če ne bo, bi bila lahko zadnja," je dejal.

Sicer pa je Ceta po njegovih besedah šele začetek, za "Kanado in EU najboljše šele pride". "Strateško partnerstvo med Kanado in EU bo vedno temeljilo na medsebojnem spoštovanju ter tako stremelo v prihodnost," je še napovedal po poročanju nemške tiskovne agencije dpa.

Kanadski premier je v Evropskem parlamentu govoril tri dni po srečanju s Trumpom, ki zagovarja protekcionizem in zavrača velike trgovinske sporazume. Novi ameriški predsednik je tudi večkrat poudaril, da je odločitev Britancev za izstop iz EU dobra zamisel ter da bodo njihovemu zgledu kmalu sledili v drugih državah članicah.