c S

V turškem bombardiranju v Siriji civilne žrtve

16.02.2017 11:13 Damask, 16. februarja (STA) - V turškem bombardiranju mesta Al Bab na severu Sirije, ki je pod nadzorom skrajne Islamske države (IS), je bilo po podatkih Sirskega observatorija za človekove pravice v zadnjih 24 urah ubitih 24 civilistov, med njimi 11 otrok. Turška vojska je medtem sporočila, da je bilo ubitih samo 15 skrajnežev.

Sporočila je, da je bilo v letalskem in topniškem obstreljevanju ter spopadih ubitih "15 teroristov", poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Al Bab je zadnja trdnjava IS v severni sirski provinci Alep in je v zadnjih mesecih tarča silovitih skupnih napadov turške vojske in sirskih upornikov. Njihove skupne enote so konec minulega tedna vstopile v mesto in turški premier Binali Yildirim je v torek dejal, da je mesto večinoma že pod njihovim nadzorom.

Nevladni sirski observatorij, ki ima sedež v Londonu, pa trdi, da so turške sile, odkar so z zahoda vstopile v mesto, dosegle le majhen napredek.

Turčija je vojaške operacije v Siriji začela avgusta lani, tarča njenih napadov pa so tako skrajneži IS kot kurdski borci. Sprva so turške sile napredovale hitro, od decembra pa potekajo spopadi za Al Bab. Mesto je tudi tarča napadov sirskih vladnih sil, ki proti njemu prodirajo z juga.

V sirski vojni je bilo od marca 2011 ubitih že več kot 310.000 ljudi, razseljena je več kot polovica prebivalstva.

V okviru prizadevanj za mirno rešitev konflikta bo danes v kazahstanski prestolnici Astana potekalo srečanje predstavnikov sirskega režima in opozicije pod okriljem Rusije, Irana in Turčije. Čez teden dni pa se bodo v Ženevi nadaljevala mirovna pogajanja pod okriljem ZN.