c S

Poljska vlada želi omejiti dostop do jutranje tabletke

16.02.2017 08:04 Varšava, 15. februarja (STA) - Poljska konservativna vlada je danes sporočila, da namerava omejiti dostop do jutranje tabletke. Globoko katoliška Poljska ima že sicer eno najostrejših zakonodaj v EU na področju splava.

"Vse tabletke za nadzor rojstev se dobi zgolj na recept in menimo, da ne bi smelo biti izjem," je odločitev vlade za televizijo TVN24 komentiral njen tiskovni predstavnik Rafal Bochenek. Vlada je osnutek ustreznega zakona sprejela v torek - prav na valentinovo - a ga mora sedaj podpreti še parlament, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Jutranjo tabletko je mogoče na Poljskem kupiti od leta 2015, kar je v skladu z evropsko zakonodajo. Katarzyna Labedz s Federacije za ženske in družinsko načrtovanje je načrtovani zakon že ostro kritizirala in dejala, da ta omejuje reproduktivne pravice žensk. "Bojimo se, da je to le še en restriktiven ukrep in da bodo sledili še drugi," je dejala za AFP.

Ultrakonservativna stranka Zakon in pravičnost (PiS), ki je na Poljskem na oblasti od novembra 2015, je že ustavila javno financiranje umetne oploditve.

Lani pa je tudi skušala zaostriti že tako izjemno omejujočo zakonodajo o splavu, a se je temu pod pritiskom večdnevnih množičnih protestov, ki so bili v znamenju v črno oblečenih žensk, odpovedala. Parlament je tako na koncu zavrnil zakon, ki bi splav omogočal le še v primeru, ko bi bilo ogroženo življenje matere, prav tako pa bi zvišal kazni za zdravnike, ki bi opravili splav, z dveh na pet let zapora.

Aktualna zakonodaja o splavu, ki so jo na Poljskem sprejeli leta 1993, splav prepoveduje. Mogoče ga je izvesti le v primeru posilstva ali incesta, ko nosečnost ogroža življenje matere ali ko je zarodek močno deformiran.

V 38-milijonski Poljski tako opravijo manj kot 2000 zakonitih splavov letno. A skupine za pravice žensk ocenjujejo, da se jih vsako leto nezakonito ali v tujini opravi še med 100.000 in 150.000.