c S

EU in ZN še naprej za rešitev bližnjevzhodnega konflikta v obliki dveh držav

15.02.2017 16:57 Bruselj/Kairo, 15. februarja (STA) - Evropska unija in Združeni narodi so danes sredi dvoumnih izjav iz Bele hiše potrdili, da še vedno podpirajo rešitev izraelsko-palestinskega konflikta z vzpostavitvijo dveh držav, ki bi sobivali v miru in varnosti. To sta danes potrdila visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini in generalni sekretar ZN Antonio Guterres.

Tiskovna predstavnica Mogherinijeve je za nemško tiskovno agencijo dpa sporočila, da je cilj še vedno "rešitev v obliki dveh držav, z vzpostavitvijo neodvisne, demokratične Palestine, ki bo sposobna samostojnega obstoja in ki bo lahko živela skupaj z Izraelom in drugimi državami v miru in varnosti".

Za ohranitev rešitve dveh držav se je v Kairu na srečanju z egiptovskim predsednikom Abdelfatahom al Sisijem zavzel tudi generalni sekretar ZN Guterres. "Popolno strinjanje je, da bi morala biti rešitev v obliki dveh držav in da je treba storiti vse, da se ohrani to možnost," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejal Guterres.

Zmedo je pred tem povzročil neimenovani visoki predstavnik ameriške administracije, ki je v torek novinarjem podal ozadje pred današnjim obiskom izraelskega premierja Benjamina Netanjahuja v Beli hiši pri predsedniku Donaldu Trumpu, in povedal, da mir med Izraelci in Palestinci ne pomeni nujno rešitve dveh držav.

Povedal je, da si Trump želi pomagati obema stranema pri iskanju miru, ki pa bo odvisen od dogovora med Palestinci in Izraelci, ki se morajo skupaj odločiti, kaj pomeni mir. Cilj je mir, ne pa rešitev dveh držav, je izpostavil.

Rešitev dveh držav, ki pomeni samostojno državo Palestino, ki bo živela v miru ob strani Izraela, je bila desetletja dolgo uradna ameriške politika, in ne le ameriška, ampak tudi mednarodna. Izjava neimenovanega predstavnika administracije je presenetila celo State Department, ki Belo hišo prosi za pojasnila. Prišla je na dan ravno v času, ko je bil ameriški državni sekretar Rex Tillerson na večerji z Netanjahujem.

Ker gre za Trumpovo Belo hišo, ni nujno, da gre za uradno spremembo politike ZDA, ampak morda le za spodrsljaj uradnika. Več bo jasno danes, ko bosta imela Trump in Netanjahu po pogovorih novinarsko konferenco, katere začetek je predviden ob 18. uri po srednjeevropskem času.