c S

Črnogorski parlament odvzel imuniteto poslancema, osumljenima poskusa puča

15.02.2017 16:37 Podgorica, 15. februarja (STA) - Črnogorski parlament je danes soglasno izglasoval odvzem imunitete dvema proruskima opozicijskima politikoma, ki jima očitajo sodelovanje pri poskusu državnega udara oktobra lani. S tem je parlament odprl pot za aretacijo poslancev Andrije Mandića in Milana Kneževića, ki jo terja posebni tožilec Milivoje Katnić.

Med današnjim glasovanjem se je pred poslopjem parlamenta v Podgorici zbralo več sto ljudi, ki so izražali nasprotovanje odvzemu imunitete poslancema. Vlado pa so obtoževali, da opozicijo povezuje z "lažnim pučem", navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Dvainpetdesetletni Mandić in 36-letni Knežević sta vodilna člana opozicijske Demokratične fronte (DF). Tožilec Katnić je njun pregon in aretacijo terjal zaradi sumov, da sta sodelovala pri domnevni zaroti, katere cilj naj bi bil na dan volitev 16. oktobra zavzeti parlament in ubiti nekdanjega premierja Mila Đukanovića.

Poslanca uradno sumijo "oblikovanja kriminalne organizacije in priprave poskusa napada na ustavni red in varnost Črne gore", izhaja iz spletne strani črnogorskega parlamenta. Za odvzem njune imunitete je danes glasovalo vseh 42 navzočih v 81-članskem parlamentu.

DF ima sicer skupaj 18 poslancev in je ostra nasprotnica prizadevanj Črne gore za članstvo v Natu. Organizirala je tudi niz protestov proti članstvu v zavezništvu. A vodje te stranke so večkrat zanikali vsakršno vpletenost v domnevno zaroto. Trdijo, da za tem stoji vlada.

Oba poslanca, ki sta ostala brez imunitete, sta se danes tudi pridružila protestnikom pred parlamentom, ki so jih nadzirale posebne policijske enote, pred parlamentom pa so postavili tudi kovinske ograje. Mandić je v nedeljo zagrozil tožilcu Katiću, da bi v primeru, da zanj skupaj s Kneževićem izda obtožnico, lahko v državi izbruhnili spopadi.

Oblasti krivdo za domnevno zaroto pripisujejo ruskim nacionalistom, ki naj bi za puč, do katerega ni prišlo, najeli proruske Srbe. Na predvolilni večer so v Črni gori aretirali okoli 15 Srbov, črnogorske oblasti pa so sprožile tudi lov za dvema Rusoma, ki sta še vedno na begu.

Veteran črnogorske politike Đukanović po volitvah kljub zmagi njegove stranke ni znova prevzel vajeti vlade, njegov zaveznik in naslednik na premierskem položaju Duško Marković pa je potrdil načrte, po katerih se bo Črna gora letos pridružila Natu. Rusija v črnogorskem članstvu v severnoatlantskem zavezništvu vidi provokacijo.