c S

Vlada ob objavi poročila Greca zadovoljna, v TI Slovenia malo manj

15.02.2017 16:37 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Ministra za pravosodje Gorana Klemenčiča veseli, da je poročilo Greca na področju boja proti korupciji potrdilo, da je Slovenija izvršila bolj ali manj vsa priporočila. Kot pozitivno novico je poročilo ocenil tudi premier Miro Cerar. V TI Slovenia pa ocenjujejo, da je izpolnitev priporočil Greca le osnova za boj proti korupciji.

Klemenčič je danes v izjavi medijem v DZ spregovoril tudi o še neizvedenem ukrepu, saj Greco izpostavlja, da Slovenija še ni preučila možnosti sprememb pri imenovanju sodnikov vrhovnega sodišča. Pravosodni minister je spomnil, da je že v torek na seji DZ napovedal, da bodo v nekaj mesecih pripravili predlog novele zakona o sodiščih, ki bo volitve vrhovnih sodnikov in predsednika vrhovnega sodišča izvzel iz državnega zbora.

"Smo namreč edina država v Evropi, kjer mora nekdo, ki postane predsednik vrhovnega sodišča trikrat po politično zaupnico," je poudaril. Ob tem je opozoril, da je za spremembo sistema imenovanja samih sodnikov potrebna sprememba ustave. To je neuspešno poskušalo že nekaj ministrov, zato ni prepričan, da bodo to uspeli narediti v tem mandatu.

Medtem pa je za spremembo volitev vrhovnih sodnikov in predsednika vrhovnega sodišča potrebna sprememba zakona, je pojasnil minister in dodal, da imajo to spremembo že pripravljeno. Vendar pa po njegovem mnenju ne bi bilo primerno, da bi zakon spreminjali v letu, ko volijo predsednika vrhovnega sodišča.

Premier Cerar je znaten napredek Slovenije na področju boja proti korupciji na družbenem omrežju Twitter ocenil kot dobro novico ter dodal ključnik "gremonaprej".

Manj zadovoljni so ob objavi poročila v Transparency International (TI) Slovenia. Sicer so pozdravili napredek, a so obenem v sporočilu za javnost poudarili, da izpolnitev nekaterih priporočil pomeni le temelje za boj proti korupciji. "Poročila ne smemo in ne moremo razumeti kot znak, da je Slovenija naredila znaten napredek v boju proti korupciji. Priporočila predstavljajo zgolj minimalen standard na nekaj ozkih področjih, sedaj pa je treba tudi v praksi pokazati večji napredek," je poudaril generalni sekretar TI Slovenia Vid Doria.

"Čeprav so odločevalci dosegli napredek, pa še vedno več kot tretjina priporočil ni izpolnjenih. Tudi pri izpolnjenih točkah bo treba v praksi intenzivno udejanjati sprejete smernice in nadaljevati usposabljanja na področju etike, izogibanja nasprotij interesov in drugih tveganj," je še poudaril Doria in dodal, da se delo z izpolnitvijo priporočil v bistvu šele začenja.

Poročilo Skupine držav proti korupciji (Greco) pri Svetu Evrope, objavljeno danes, namreč ugotavlja znaten napredek pri implementaciji priporočil za preprečevanje korupcije v DZ, v sodstvu in tožilstvu. Stanje na tem področju tako ni več v celoti nezadovoljivo, v poročilu ugotavlja Greco. Med še neizvedenimi ukrepi pa izpostavlja, da Slovenija še ni preučila možnosti sprememb pri imenovanju sodnikov vrhovnega sodišča.