c S

Frontex ob pričakovanju nadaljnjih migracij za učinkovito sodelovanje in ukrepanje

15.02.2017 16:09 Bruselj, 15. februarja (STA) - Evropska agencija za mejno in obalno stražo (Frontex) je danes objavila analizo tveganj za leto 2017 in ocenila, da je spričo negotovih geopolitičnih razmer okoli Evrope ključnega pomena tesno sodelovanje obmejne straže, policije in carine. Kot je izpostavila, so lani na zunanjih mejah EU zabeležili prek pol milijona nezakonitih prečkanj meje.

Po ocenah Frontexa ta številka ustreza okoli 382.000 migrantom, ki so v Evropo prispeli z Bližnjega vzhoda, Afrike in Azije. V primerjavi z letom 2015, ko so našteli 1,8 milijona nezakonitih prečkanj meja, je v letu 2016 prišlo do njihovega občutnega zmanjšanja.

A tudi lanske številke so precej višje kot tiste med letoma 2010 in 2014. Leta 2010 so zabeležili 104.060 nezakonitih vstopov, leta 2014 pa 282.933, izhaja iz Frontexove analize.

Večina migrantov je lani prispela v Italijo in Grčijo, pri čemer sta obe zabeležili po okoli 180.000 novih prihodov. Medtem ko se je število prihodov prek osrednjega Sredozemlja lani stalno povečevalo, je v Grčijo večina, to je več kot 80 odstotkov, prišlekov prispelo med januarjem in marcem.

Posledični upad prihodov v Grčijo gre pripisati tako dogovoru med EU in Turčijo o upravljanju migracijskih tokov, ki je v veljavo stopil 18. marca, kot tudi zaprtju zahodnobalkanske begunske poti.

Italija je za razliko od Grčije po dogovoru med EU in Turčijo zabeležila 17-odstotni porast nezakonitih prihodov v primerjali z letom 2015. Število prihodov prek osrednjega Sredozemlja je lani tudi že tretje leto zapored preseglo 150.000. Podobno kot v preteklih letih so bile tudi lani neregularne migracije prek Libije skoraj v celoti odvisne o mrež tihotapcev ljudi, še izpostavlja Frontexova analiza.

Večina migrantov na poti v Italijo je iz Libije potovala na prenapolnjenih in za plovbo po morju neprimernih gumijastih čolnih, posledično pa so jih iz voda blizu libijske obale reševali obalna straža, Frontex, vojska, komercialne ladje in plovila nevladnih organizacij. Kljub neprekinjenim reševalnim prizadevanjem je več tisoč migrantov izgubilo življenje.

Lani so poročali tudi o rekordnem številu migracij prek zahodnosredozemske poti. Tam so zabeležili 10.000 migrantov. Večina na tej poti jih je prispela iz podsaharske Afrike in držav na severu te celine.

Levji delež nezakonitih migrantov, ki so lani vstopili v EU, so sicer že četrto leto zapored predstavljali Sirci - 17 odstotkov vseh. V letu 2016 je večina Sircev potovala po vzhodnosredozemski poti. Njihovo število je sicer upadlo za več kot 80 odstotkov. Zabeležili so jih skupaj 84.500.

Rekordno pa je bilo na drugi strani število afriških migrantov, kar je sovpadlo s povečanjem plovbe po osrednjem in zahodnem Sredozemlju. Bilo jih je več kot 170.000, medtem ko je bilo njihovo povprečje med letoma 2009 in 2013 40.000. Ta porast kaže na stalno povečevanje neregularnih migracij z afriške celine in še posebej njenega zahoda.

V EU so lani v države izvora vrnili 176.000 nedržavljanov unije, približno enako kot leta 2015. Razlog za to gre v veliki meri pripisati težavam nacionalnih oblasti pri pridobivanju potovalnih dokumentov za tiste, ki se jih je vračalo v domovine. V letu 2016 je Frontex usklajeval vrnitev 10.700 nedržavljanov unije na 232 letih.

Frontex v analizi poudarja, da je za nadaljnje zagotavljanje varnosti meja in obravnavo niza kriminalnih dejavnosti na teh zunanjih mejah ključno tesno sodelovanje varnostnih sil na meji, policije in carine.

Ob nadaljevanju negotovih geopolitičnih razmer okoli Evrope bodo ukrepi za nadzor meja zahtevali kombinacijo hitrih in učinkovitih aktivnosti obalne straže, v sodelovanju z državami tranzita in izvora migrantov, ter učinkovitejše vračanje migrantov, ki nimajo pravice ostati v EU, še izpostavlja Frontex.