c S

Predlog novele zakona o spodbujanju razvoja turizma končal parlamentarno pot

15.02.2017 15:08 Ljubljana, 15. februarja (STA) - DZ je danes pokopal predlog novele zakona o spodbujanju razvoja turizma, ki ga je v parlamentarni postopek vložila NSi. Ta tako končuje parlamentarni postopek. Predlog se je nanašal na organizacijo šolskih ekskurzij in podobnih izletov, koalicija pa vztraja, da se bo to vprašanje rešilo v sistemskem zakonu.

Predlog novele je pripravila skupina poslank in poslancev s prvopodpisano Ljudmilo Novak (NSi). Predlagali so, naj se v zakon o spodbujanju razvoja turizma zapiše, da storitve iz zakona - na primer izleti in ekskurzije -, ki so "občasno izvedene na nepridobitni osnovi samo za zaključene skupine", ne štejejo za turistični aranžma.

Pred časom so namreč v javnosti odmevali primeri šol, ki so jih na tržnem inšpektoratu oglobili zaradi izvajanja izobraževalnih ekskurzij v lastni režiji, saj bi v skladu z zakonom šole to morale prepustiti turističnim agencijam. Podobna je zgodba z različnimi izleti upokojenskih ali gasilskih društev, je opozarjal Matej Tonin (NSi).

Da je novela zakona neprimerna za nadaljnjo obravnavo, je 1. februarja presodil odbor DZ za gospodarstvo. Kot je takrat pojasnila državna sekretarka na gospodarskem ministrstvu Eva Štravs Podlogar, je ministrstvo zelo podobno rešitev, kot jo predlaga NSi, vključilo v osnutek novega zakona o spodbujanju razvoja turizma.

Na vladno stran so stopili tudi koalicijski poslanci, ki so med drugim ocenjevali, da je s spremembami bolj smiselno počakati do novega zakona. Opozicija pa je opozarjala, da je do novega zakona, v katerem je nekaj precej spornih točk - na primer deregulacija poklica turističnega vodnika - lahko še zelo dolga pot, medtem pa so šole, društva in druge organizacije prepuščeni negotovosti.