c S

Pred odločanjem o Ceti v slovenskem parlamentu analiza učinkov

15.02.2017 15:25 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo so pozdravili današnjo odločitev Evropskega parlamenta o potrditvi trgovinskega sporazuma med EU in Kanado. Ob tem pa so ponovili zavezo, da bo pred pripravo predloga za ratifikacijo sporazuma v slovenskem parlamentu izvedena nova študija učinkov na Slovenijo - vendar ne letos.

Zelena luč Evropskega parlamenta "predstavlja bistven korak EU k začetku začasne uporabe sporazuma, ki bo tudi slovenskim podjetjem omogočil lažje poslovanje s Kanado", so na ministrstvu poudarili za STA.

Sporazum, znan pod kratico Ceta, odpravlja carine za več kot 99 odstotkov tarifnih postavk - izjema so občutljivi kmetijski izdelki, za katere so določene kvote, predmet liberalizacije pa ne bodo perutnina in jajca. Znižal bo tudi stroške testiranja proizvodov in pridobivanja produktnih certifikatov za izvoznike.

Kanada bo tehnične predpise s področja vozil prilagodila predpisom ZN (UN/ECE), kar bo zmanjšalo stroške izvoznikom. Sporazum bo olajšal carinske postopke, odprl se bo trg javnih naročil v Kanadi, tudi v provincah, oblikovana bo skupna internetna stran, kjer bodo zbrani vsi razpisi, naštevajo na ministrstvu.

Del sporazuma, ki sodi v pristojnost držav članic EU (tudi del, ki vsebuje sporni mednarodni arbitražni tribunal za investicijske spore - ICS), se kljub potrditvi Evropskega parlamenta še ne bo začel uporabljati. V veljavo bo namreč stopil šele po ratifikacijah v nacionalnih parlamentih držav članic, so zapisali na ministrstvu.

"Pred pripravo predloga za ratifikacijo Cete v Sloveniji bo narejena analiza izvajanja sporazuma in učinkov na Slovenijo, česar pa še ni smiselno izvesti v letošnjem letu, saj le-ti še ne bodo v celoti izraženi," so še zapisali na ministrstvu. Prav tako vlada čaka še na odločitev Sodišča EU o skladnosti sistema ICS s pravnim redom EU.

"Državni zbor bo nato na podlagi pridobljenih informacij samostojno odločal, ali bo sporazum tudi ratificiral," so zagotovili.