c S

Nato ostaja pomemben temelj za ZDA

15.02.2017 14:45 Bruselj, 15. februarja (STA) - Zveza Nato ostaja pomemben temelj za ZDA in celotno čezatlantsko skupnost, je danes v Bruslju poudaril ameriški obrambni minister James Mattis, ki se prvič udeležuje ministrskega zasedanja zaveznic. Mattis, nekdanji zavezniški poveljnik za transformacijo, se je ob tem zahvalil za "toplo dobrodošlico nazaj v njegov drugi dom".

Generalni sekretar zavezništva Jens Stoltenberg je namreč novemu ameriškemu obrambnemu sekretarju izrekel dobrodošlico nazaj na sedež Nata, saj je Mattis kot zavezniški poveljnik za transformacijo v letih 2007-2009 v organizaciji dobro poznan obraz.

Šef Pentagona je poleg lastnega poudarka, da zavezništvo ostaja pomemben temelj za ZDA, izpostavil, da tudi ameriški predsednik Donald Trump "močno podpira Nato".

Dogodki v letu 2014 so bili po Mattisovih besedah streznitev, da se je treba vseskozi prilagajati varnostnim izzivom. Nato je sredi transformacije, kar ni nič novega, morda se je le tempo nekoliko okrepil, s čimer pa ZDA nimajo težav, je dejal.

Ob tem je citiral besede nemške kolegice Ursule von der Leyen, ki je bila minuli teden na obisku v Washingtonu: "Poštena je zahteva, da tisti, ki imajo koristi od najboljše obrambe na svetu, nosijo tudi sorazmerni delež nujnih stroškov za obrambo svobode". "Nikoli ne smemo pozabiti, da je svoboda tista, kar branimo v Natu," je dodal.

S tem citatom je ameriški obrambni sekretar evropske zaveznice in Kanado diplomatsko opomnil, da ZDA pričakujejo povečanje obrambnih izdatkov. Cilj dveh odstotkov BDP za obrambo izpolnjuje le pet zaveznic, poleg ZDA še Grčija, Velika Britanija, Estonija in Poljska.

Ameriški obrambni minister je ob tem izrazil prepričanje, da se bo Natu kot vselej v preteklosti znova uspelo odzvati na spreminjajoče se okoliščine. Dejal je še, da je tu, da posluša kolege, ter da pričakuje odprt pogovor prijateljev in zaveznikov.