c S

S potrditvijo Cete zamudili priložnost za reformo evropske trgovinske politike

15.02.2017 14:03 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Današnja potrditev celovitega gospodarskega in trgovinskega sporazuma med EU in Kanado (Ceta) v Evropskem parlamentu po mnenju vodje projektov na Umanoteri Andreja Gnezde pomeni dvojno izgubljeno priložnost. Poslanci so zamudili priložnost za resno reformo evropske trgovinske politike, pa tudi, da zares prisluhnejo državljanom, je dejal za STA.

Poslanci v Evropske parlamentu bi lahko na primeru Cete pokazali, da so pripravljeni prisluhniti legitimnim pomislekom, ki jih državljani izražajo, in da so jih pripravljeni upoštevati pri svojih odločitvah. S tem bi, kot je izpostavil Gnezda, lahko zaustavili "pohod desnega nacionalizma, ki bo očitno vodil v nadaljnjo dezintegracijo EU".

Kot je dodal, gre za dve pomembni področji, ki pa jih Evropski parlament danes ni upošteval. "Bojimo se, kakšne posledice bo to pustilo na prihajajočih volitvah na Nizozemskem, kot tudi v prihodnjih letih za EU," je dejal.

Napovedi po njegovem mnenju kažejo, da bo imela Ceta skoraj nične gospodarske učinke za Slovenijo. "Govorimo o tisočinki odstotka rasti bruto domačega proizvoda na letni ravni, medtem ko po drugi strani Ceta za Slovenijo prinaša kopico tveganj," je dejal.

Med temi je naštel vpliv na kakovost prehrane, raven samooskrbe, ekonomski položaj slovenskih kmetov in zaščite vodnih virov.

Podobne pomisleke so danes izrazili tudi v okoljevarstveni organizaciji Greenpeace. "Podpora kontroverznemu sporazumu je postavila Evropski parlament na napačno stran zgodovine," so zapisali.

Njihova svetovalka za trgovinsko politiko EU Shira Stanton pa je ocenila, da je kljub današnji potrditvi v parlamentu nemogoče napovedati, kakšen bo končni rezultat, saj morajo dogovor potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic.

Skrbi jo, ker se poslanci ne zavedajo skrbi, ki glede sporazuma skrbijo državljane, pri tem pa je izpostavila vprašanje življenjskih standardov, zdravja in okolja.

"Milijoni na obeh straneh Atlantika na ulicah nasprotujejo kršitvi njihovih socialnih in okoljskih pravic. Kljub temu politiki večajo privilegije multinacionalkam," je dodala.

Evropski parlament je na plenarnem zasedanju v Strasbourgu danes namreč potrdil Ceto, ki bo s tem stopila v začasno rabo, dokončno pa jo bodo morali potrditi še nacionalni in regionalni parlamenti držav članic unije. Za Ceto je glasovalo 408 poslancev Evropskega parlamenta, proti jih je bilo 254, 33 pa se jih je pri glasovanju vzdržalo.