c S

Ministrstvo poslalo koalicijskim partnerjem dopolnjeno novelo o zdravstveni dejavnosti

15.02.2017 14:02 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Ministrstvo za zdravje je v torek koalicijskim partnerjem poslalo dopolnjen predlog novele zakona o zdravstveni dejavnosti. Ministrica Milojka Kolar Celarc pričakuje, da bo v petih dneh na to temo potekal še en koalicijski vrh. Sicer pa pravi, da je to njen zadnji predlog zakona in da ga bo nato poslala v vladno obravnavo, tudi če bo neusklajen.

Na zadnjem koalicijskem usklajevanju o predlogu novele zakona o zdravstveni dejavnosti so se dogovorili, da ministrstvo za zdravje do sredine februarja pošlje dopolnjeno besedilo predloga novele. Glede na razpravo na zadnjem koalicijskem usklajevanju pa so iskali dodatne kompromisne rešitve, je danes ob robu seje DZ povedala ministrica Kolar Celarčeva. Po njenih navedbah so se vmes usklajevali tudi z ministrstvom za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ministrstvom za izobraževanje, znanost in šport ter ministrstvom za finance.

Kot je dejala, v novem predlogu niso spreminjali dela časovne omejitve trajanja koncesij. Ta znaša največ 30 let, a bo čas trajanja koncesije odvisen od vlaganj koncesionarja in koncesijskega akta. V skladu z zakonom o javno-zasebnem partnerstvu se lahko koncesija tudi podaljša za polovico časa, kot je bila prvotno sklenjena.

Po njenem mnenju je takšna časovna omejitev razumna, se pa zaveda, da bi nekatere stranke rade koncesije za nedoločen čas, nekatere pa za bistveno krajši čas.

Ne spreminjajo se niti določbe glede dela zdravnikov pri drugih delodajalcih. Kolar Celarčeva je opozorila, da takšnega dela pri drugem delodajalcu ne morejo preprosto prepovedati, saj je trenutno v sistemu 1000 zdravnikov premalo, poleg tega so dolge čakalne dobe.

Zato predlagajo kompromisno rešitev. Zdravstveni delavec, ki je v delovnem razmerju v javnem zdravstvenem zavodu, bi lahko opravljal storitve tudi drugje. Če bi bil drugi delodajalec tudi javni zdravstveni zavod, mora o tem obvestiti svojega primarnega delodajalca. Pri zasebniku pa bi lahko delal največ osem ur na teden in le na podlagi predhodnega pisnega soglasja primarnega delodajalca.

"To se nam zdijo za sedanje stanje dobre, pragmatične in izvedljive rešitve, ki gledajo na stran kakovosti storitev," je prepričana ministrica.

Kolar Celarčeva je ob tem poudarila, da je to njen zadnji predlog novele zakona, nato gre z njim na vlado. "Ko so določeni predlogi res diametralno nasprotni, je praktično nemogoče doseči nek konsenz ali kompromis," je dodala.