c S

ZDA pozivajo Rusijo k spoštovanju pogodbe glede jedrskih raket

15.02.2017 13:18 Washington/Bruselj, 15. februarja (STA) - ZDA pozivajo Rusijo k spoštovanju zaveze iz pogodbe proti jedrskim raketam srednjega dosega iz leta 1987, potem ko naj bi Moskva po pisanju časnika New York Times na za zdaj neznanem kraju namestila delujoči sistem tovrstnih raket. Te so bile v primeru jedrske vojne med Zahodom in Vzhodom pred desetletji namenjene uničenju Evrope.

Tiskovni predstavnik State Departmenta Mark Toner ni neposredno potrdil medijskih navedb o namestitvi sistema jedrskih raket srednjega dosega z dometom med 500 do 5500 kilometri, je pa dejal, da so Rusiji izrazili skrb in interes za spoštovanje pogodbe iz leta 1987, znani pod kratico INF. Zaveze iz nje naj bi namreč Rusija po njegovih besedah kršila.

V Kremlju so sicer danes poročanje časnika zanikali. Rusija ostaja zavezana svojim mednarodnim obvezam, vključno s pogodbo INF, je po poročanju ruske tiskovne agencije Tass novinarjem dejal tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov.

Kot še pišejo ameriški mediji, so ruska vojaška letala minuli teden trikrat nevarno blizu preletela ameriški rušilec Porter v Črnem morju, v mednarodnih vodah ob obali Delawara pa naj bi se zadrževala ruska vohunska ladja Viktor Leonov.

Po pisanju ameriških medijev gre za nove v vrsti svežih provokacij Rusije, odkar je položaj predsednika ZDA prevzel Donald Trump, ki je pogosto izpostavil potrebo po izboljšanju odnosov z Rusijo. Njegov tiskovni predstavnik Sean Spicer je sicer v torek zagotovil, da je bil Trump doslej zelo oster do Rusije.

Na medijske navedbe se je danes v Bruslju odzval tudi generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg. Obveščevalnega vidika ni želel komentirati, je pa poudaril, da bi bilo vsakršno rusko nespoštovanje pogodbe INF o odpravi jedrskih raket srednjega dosega razlog za resno skrb v zavezništvu.

Pogodba INF, ki sta jo konec osemdesetih let minulega stoletja sklenili ZDA in Sovjetska zveza, je namreč po Stoltenbergovih besedah zelo pomembna, saj je odpravila bistven del jedrskega orožja, ki je ogrožalo Evropo in zaveznice.