c S

Kosovski parlament sprejel resolucijo o oboroženih silah

15.02.2017 10:45 Priština, 15. februarja (STA) - Kosovska skupščina je v torek zvečer sprejela resolucijo o oboroženih silah, v kateri kosovski poslanci zahtevajo ustanovitev kosovske vojske. Na Kosovu, ki je pred devetimi leti razglasilo samostojnost, so imeli doslej lahko le lastne varnostne sile. Te naj bi jih sedaj nadomestile oborožene sile, poročajo tuje tiskovne agencije.

Za resolucijo je glasovalo vseh 68 prisotnih poslancev.

Po ocenah poznavalcev bi lahko sprejem resolucije vplival na novo poslabšanje odnosov med Kosovom in Srbijo, ki kosovske samostojnosti ne priznava. Doslej je Kosovo priznalo 113 držav, med njimi tudi Slovenija.

Resolucijo je po poročanju avstrijske tiskovne agencije APA predložil opozicijski poslanec Daut Haradinaj iz Zveze za prihodnost Kosova. Daut je brat nekdanjega kosovskega premierja Ramusha Haradinaja, ki so ga nedavno aretirali v Franciji na podlagi srbske tiralice. Kot poroča srbska tiskovna agencija Tanjug, so resolucijo podprle vse poslanske skupine v kosovskem parlamentu, razen stranke Srbska lista, ki bojkotira delo kosovske skupščine in vlade.

V skladu s kosovsko zakonodajo je za preobrazbo varnostnih sil v oborožene sile potrebna sprememba ustave, za katero je potrebna dvotretjinska večina v parlamentu. Haradinaj je v torek v kosovskem parlamentu dejal, da če ustave ne bodo mogli spremeniti, bi bilo najlažje, da spremenijo obstoječi zakon, ki bi omogočil preobrazbo. Kosovske varnostne sile imajo trenutno 2500 aktivnih članov in 800 rezervistov.

Odnosi med Srbijo in Kosovom so se izredno zaostrili, ko je Srbija sredi januarja prvič po 18 letih iz Beograda napotila vlak proti Mitrovici na severu Kosova, kjer živi večina kosovskih Srbov. Vlak je bil odet v srbske nacionalne barve in polepljen z napisom Kosovo je Srbija v 21 jezikih ter poln srbske nacionalne ikonografije. Kosovske oblasti so zaradi vlaka na mejo s Srbijo poslale posebne enote z oklepniki, zaradi česar je srbska stran vlak ustavila v Raški, tik pred mejo s Kosovom, in ga vrnila v Beograd.