c S

Flynnov odstop je za demokrate šele začetek in ne konec zgodbe

15.02.2017 09:13 Washington, 15. februarja (STA) - Vodja senatnih demokratov Chuck Schumer iz New Yorka je v torek dejal, da je odstop svetovalca za nacionalno varnost Michaela Flynna šele začetek raziskovanja zgodbe o povezavah ljudi okoli predsednika Donalda Trumpa z Rusijo. New York Times je medtem poročal o stikih med ruskimi obveščevalci in Trumpovimi sodelavci.

Flynn je v ponedeljek odstopil zaradi telefonskih pogovorov z ruskim veleposlanikom Sergejem Kisljakom decembra lani, potem ko je predsednik Barack Obama izgnal 35 ruskih diplomatov iz ZDA zaradi vpletanja Moskve v ameriške volitve z računalniškimi vdori.

Flynn je v torek zatrdil, da se s Kisljakom ni pogovarjal o odpravi sankcij, ampak le o tem, da bodo Obamovo odločitev v novi Trumpovi administraciji pregledali.

Kar ga je odneslo s položaja pa je bilo laganje podpredsedniku ZDA Mikeu Penceu, ki ga je na televiziji javno zagovarjal, potem ko mu je Flynn zatrdil, da se s Kisljakom ni pogovarjal.

Pence naj bi bil trenutno zelo jezen in razočaran podpredsednik, kajti Trump je že teden dni po prevzemu položaja dobil informacijo, da je Flynn Pencea zavajal glede stikov z Rusijo.

Trump Penceu tega ni povedal in podpredsednik je to informacijo dobil šele po branju članka v Washington Postu pred nekaj dnevi.

Očitno vprašanje, na katerega Bela hiša še ni odgovorila, je, zakaj Trump Penceu tega ni povedal. Menda je upal, da bo nevihta šla mimo in bo svetovalca za nacionalno varnost lahko obdržal na položaju. In to kljub temu, da je od nekdanje vršilke dolžnosti pravosodne ministrice Sally Yates dobil jasno opozorilo, da Flynn zavaja in da je zaradi tega izpostavljen nevarnosti izsiljevanja s strani Rusije ter obvestilo, da je FBI Flynna glede tega zaslišal.

Schumer meni, da je potrebna temeljita neodvisna preiskava, pri kateri pa novi pravosodni minister Jeff Sessions ne bi smel sodelovati, ker ni dovolj neodvisen od Bele hiše.

New York Times je medtem poročal, da so ameriški obveščevalci lani prestregli več pogovorov med ruskimi obveščevalci in ljudmi iz Trumpove kampanje. Med njimi je bil nekdanji vodja kampanje Paul Manafort.

Časopis ob tem poroča, da obveščevalci niso našli dokazov za domnevno dogovarjanje glede pomoči pri volitvah s krajo in objavo nerodnih informacij o demokratski kandidatki Hillary Clinton.