c S

Notranje ministrstvo ni naklonjeno črtanju možnosti uporabe električnega paralizatorja

15.02.2017 08:19 Ljubljana, 14. februarja (STA) - DZ je v okviru druge obravnave opravil razpravo o dopolnilih k noveli zakona o nalogah in pooblastilih policije. V SDS bi z dopolnilom omejili uporabo električnega paralizatorja, v ZL pa bi možnost njegove uporabe sploh črtali. Notranje ministrstvo temu nasprotuje. Brez razprave je DZ opravil še drugo obravnavo novele zakona o občinskem redarstvu.

Novela bo med drugim policiji omogočila zbiranje podatkov o letalskih potnikih, s čimer naj bi policija dobila novo orodje v boju s terorizmom. Prav tako bo policija lahko uporabljala optično prepoznavo registrskih tablic.

Policistom novela daje možnost uporabe električnega paralizatorja in določa pogoje za policijsko uporabo brezpilotnih letal. Uvaja tudi podaljšanje prepovedi udeležbe na športnih prireditvah z enega na dve leti ter možnost prekinitve potovanja skupinam navijačev, pri katerih najdejo stvari, ki kažejo, da nameravajo kršiti javni red in mir.

V dosedanji obravnavi je bila novela deležna številnih kritik informacijske pooblaščenke, zato je notranja ministrica Vesna Györkös Žnidar danes poudarila, da predlog vsebuje ustrezne varovalke, ki preprečujejo, da bi policisti pretirano posegali v zasebnost posameznika.

Ker je DZ v prvem branju opravil splošno razpravo o predlogu, predstavitve stališč poslanskih skupin danes ni bilo, so pa poslanci opravili razpravo o dopolnilih.

V SDS predlagajo dopolnilo, s katerim bi uporabo električnih paralizatorjev omejili le na primere, ko je dovoljena uporaba strelnega orožja oziroma je ogroženo življenje policistov ali tretjih oseb. Predlagajo tudi, da bi lahko paralizator uporabljali vsi policisti, ki so za to usposobljeni, in ne zgolj policisti, ki delajo v intervencijskih skupinah.

Po besedah Vinka Gorenaka (SDS) je takšno besedilo bolj čisto, poleg tega določa, da lahko paralizator uporabljajo le za to usposobljene osebe. Ministrica Györkös Žnidarjeva je na to odgovorila, da so pogoji za uporabo že zdaj zelo zaostreni, poleg tega zakon že določa, da lahko prisilna sredstva uporabljajo le za to usposobljeni policisti.

V ZL predlagajo, da se člen, ki dovoljuje uporabo električnega paralizatorja, v celoti črta. Franc Trček (ZL) je namreč ocenil, da ministrstvu ni uspelo utemeljiti, zakaj je treba dovoliti uporabo paralizatorja. "Ključen namen je, da se policistom omogoči varno ukrepanje z razdalje, kadar gre na drugi strani za nasilno osebo, ki ima v rokah na primer sekiro, nož in podobno," je odgovorila ministrica Györkös Žnidarjeva.

V ZL predlagajo tudi črtanje člena, ki policiji dovoljuje zbiranje podatkov o letalskih potnikih in policijsko uporabo brezpilotnih letal. Po prepričanju Mateja T. Vatovca trenutne rešitve namreč pomenijo pretirano povečevanje policijskih pooblastil.

Bojana Muršič (SD) je napovedala podporo dopolnilu ZL glede zbiranja podatkov o letalskih potnikih, saj se ji zdi, da gre za prekomeren poseg v zasebnost ljudi. Na sploh je, kot je dejala, žalostna, da jim k noveli ni uspelo pripraviti dopolnil, ki bi sledila opozorilom varuhinje človekovih pravic in informacijske pooblaščenke. "Zato naj vsak premisli, ali gre zakon podpreti ali ne," je pozvala.

Dragan Matič (SMC) je možnost uporabe brezpilotnih letal označil kot smiseln ukrep, ki sledi napredku tehnike. Nič nima niti proti zbiranju podatkov o letalskih potnikih. "Če bo zaradi tega dol padlo samo eno letalo manj, bom zadovoljen," je dejal.

Marko Ferluga (SMC) je ocenil, da je bila o noveli dosežena visoka stopnja usklajenosti, hkrati pa da so pri pripravi sledili mednarodnim konvencijam. "Verjamem, da novela sledi zaščiti svobode in človekovih pravic, hkrati pa zagotavlja varnost s sodobno organizirano policijo," je dejal.

DZ je opravil tudi drugo obravnavo novele zakona o občinskem redarstvu. Ker je bila v okviru prve obravnave opravljena splošna razprava o noveli in ker nanjo ni bilo mogoče vlagati dopolnil, razprave tokrat ni bilo.

Novela občinskim redarjem sicer daje možnost uporabiti telesno silo ali solzivec v primeru, ko oseba ne spoštuje njihovega ukaza. Državni sekretar na ministrstvu za javno upravo Nejc Brezovar je v zvezi s tem danes povedal, da bo redar pri tem zavezan spoštovanju načela sorazmernosti in bo moral vedno uporabiti najmilejše sredstvo, primerno položaju.

DZ bo o dopolnilih in o tem, ali sta noveli primerni za tretjo obravnavo, glasoval v okviru današnjih glasovanj.