c S

Slovenska policija pomagala italijanski razbiti mrežo prekupčevalcev zlata

15.02.2017 08:18 Torino, 14. februarja (STA) - Slovenska policija je skupaj z madžarsko pomagala italijanski finančni policiji v Torinu razbiti mrežo prekupčevalcev z zlatom. Mreža je "oprala" 750 kilogramov ukradenega zlata in nezakonito pridobila 25 milijonov evrov. V operaciji je bilo prijetih deset ljudi, so danes sporočili iz centra Eurojust, ki je koordiniral sodelovanje med policijami.

Kot so ugotovili preiskovalci, je kriminalna združba v italijanski livarni talila večinoma v Italiji nakradeno zlato in ga pretopila v zlate palice. Te je potem madžarsko podjetje prodajalo na uradnem trgu in za to izdajalo fiktivne dobavnice drugemu italijanskemu podjetju. Zlato so kupovala legalna podjetja z nakazili madžarskemu podjetju na bančni račun. Denar je bil nato dvignjen na Madžarskem in posredovan nazaj v Torino, kjer so ga posredovali tatovom. Denar je mejo prečkal fizično preko meja vseh treh vpletenih držav.

Na teden je ta združba prodala za okoli 300.000 evrov zlata, skupaj pa naj bi na ta način "oprala" 750 kilogramov ukradenega zlata in nezakonito pridobila 25 milijonov evrov, navaja Eurojust.

Ob zaključku operacije so prijeli deset ljudi, en osumljenec pa je še na begu. V okviru operacije je bilo v vseh treh državah izvedenih 60 hišnih preiskav. Pri tem so policisti zasegli za devet milijonov evrov vrednosti, vključno z 20 kilogrami zlata, 200.000 evrov gotovine in tudi drage avtomobile. Zasegli so tudi pomembno dokazno gradivo o vpletenih podjetjih v več državah, še navaja Eurojust, ki je pomagal pri sodelovanju policij vseh treh držav. Pred dvema tednoma so gostili tudi usklajevalno srečanje, na katerem so predstavniki vseh treh policij pripravili akcijo, ki so jo simultano izvedli v ponedeljek.