c S

Predlog za uskladitev pokojnin po sistemskem zakonu končal zakonodajno pot

15.02.2017 08:05 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Poslanske skupine so danes sicer predstavile stališča o predlogu novele zakona za uravnoteženje javnih financ, po katerem bi pokojnine znova usklajevali po sistemskem zakonu. A predlog, ki sta ga vložili poslanki iz poslanske skupine NP Alenka Bratušek in Mirjam Bon Klanjšček, je končal zakonodajno pot. Odbor za finance namreč predloga ni podprl.

Po predlogu stranke Zavezništvo bi že letos zagotovili polno uskladitev pokojnin in izplačilo letnega dodatka vsem upokojencem, kot določa sistemski pokojninski zakon. Upokojenci so v krizi plačali visoko ceno, zdaj pa je v državi gospodarska rast, tako da je čas za vrnitev pokojnin v normalne tirnice, je dejala Bratuškova.

Zakonski predlog po njenih besedah danes sicer končuje zakonodajno pot, vendar je napovedala, da ga bodo vložili še enkrat.

Poslanka SMC Vojka Šergan pa je opozorila, da so predlagane rešitve v nasprotju s sprejetimi predpisi, saj izdatke dvigujejo prek določenih mej. Na podlagi fiskalnega pravila je možnost za rast izdatkov omejena, je spomnila.

Po njenih besedah je redno usklajevanje pokojnin predvideno v letu 2018. Letni dodatek pa bo julija letos izplačan vsem upokojencem, ne le tistim s pokojnino do določene meje, je dejala.

Spomnila je tudi na to, da so se pokojnine z januarjem letos v skladu s proračunskimi dokumenti uskladile za 1,15 odstotka, oktobra lani za 0,4 in januarja lani za 0,7 odstotka.