c S

Na seji DZ danes tudi o odmevnem tobačnem zakonu

15.02.2017 10:05 Ljubljana, 15. februarja (STA) - Državni zbor bo na današnjem nadaljevanju februarske seje obravnaval pet zakonskih predlogov. Med njimi je tudi predlog tobačnega zakona, ki je v javnosti deležen velike pozornosti, nemir pa je vnesel tudi v koalicijske vrste. Izzvalo ga je dopolnilo SD, po katerem bi določbe o uvedbi enotne embalaže umaknili iz zakona in jih prenesli v posebni zakon.

Vladni zakon o omejevanju uporabe tobačnih in povezanih izdelkov je bil 1. februarja deležen prepričljive podpore parlamentarnega odbora za zdravstvo - zanj je glasovalo 12 poslancev, proti ni bil nihče. Dopolnilo SD v zvezi z enotno embalažo ni zbralo zadostne podpore, kar pa njegovih zagovornikov ni odvrnilo od podpore zakonu.

Zakon ureja oglaševanje, promocijo in sponzoriranje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, regulira prodajo oz. omejitev prodaje tobaka, tobačnih in povezanih izdelkov, vključno z uvedbo dovoljenj za prodajo teh izdelkov. Kot posebej učinkovit ukrep proti marketinškim pristopom tobačne industrije je vlada izpostavila prav uzakonitev enotne embalaže.

Po skrajšanem postopku bo DZ obravnaval tudi novelo zakona o trgu finančnih instrumentov, ki določa, kdo lahko opravlja pomožne investicijske storitve hrambe in vodenja finančnih instrumentov za račun strank kot samostojno dejavnost. Po predlogu vlade naj bi bile tovrstne storitve dovoljene le investicijskim družbam in bankam, vendar je matični odbor pustil ta člen odprt in ga namerava doreči na plenarni seji.

Na dnevnem redu februarske seje, ki se je s poslanskimi vprašanji začela v ponedeljek, je tudi nekaj zakonskih predlogov s področja pravosodja. Tako se bo DZ danes lotil novele zakona o pravdnem postopku, s katero želi vlada pospešiti sodne postopke. Novela znova uvaja obvezen pripravljalni narok, o čemer pa imajo na Sodnem svetu pomisleke.