c S

ZL v osnutku koroške deželne ustave vidi diskriminacijo slovenske manjšine

14.02.2017 14:42 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Najnovejši osnutek nove koroške deželne ustave krši pravice slovenske manjšine, hkrati pa ukinja slovenščino kot uradni jezik, je na današnji novinarski konferenci v Ljubljani opozorila poslanska skupina Združene levice. Poslanec Matej T. Vatovec je zato slovensko vlado pozval k notifikaciji ADP, ki bi slovenski manjšini zagotovila enakopravnost.

V najnovejšem osnutku nove koroške deželne ustave je kot edini uradni deželni jezik navedena le nemščina. "Predlagani zapis bi na najvišji stopnji uzakonil diskriminacijo na narodni in predvsem jezikovni ravni," meni Vatovec in opozarja, da osnutek krši sedmi člen Avstrijske državne pogodbe (ADP), ki zapoveduje jezikovno enakopravnost tako slovenske kot tudi hrvaške manjšine v Avstriji.

Pred deželno vlado v Celovcu je danes predviden tudi protest pod geslom "Koroška ostaja dvojezična". "Združena levica se protestu pridružuje, saj je treba vztrajati na načelih, kot sta enakopravnost in enakovrednost," je še dodal Vatovec, hkrati pa je k podpori manjšine in nasprotovanju vsakršni obliki diskriminacije pozval tudi slovensko vlado.

Po besedah Vatovca dosedanje vlade niso znale ali niso hotele uveljavljati pravic manjšin, med katerimi je navedel tudi romsko problematiko in pravice istospolno usmerjenih, zato je Združena levica po njegovih besedah sama prevzela iniciativo in poiskala rešitev perečega vprašanja nove ustave.

V Združeni levici rešitev vidijo v notifikaciji ADP. Ta je bila sklenjena 15. maja 1955 med glavnimi zaveznicami druge svetovne vojne, med katerimi je bila tudi Jugoslavija. Po razpadu Jugoslavije namreč Slovenija še ni notificirala nasledstva podpisa Jugoslavije v tej sicer zaprti pogodbi.

Le notifikacija, ki bi Slovencem nudila mednarodno pravno podlago, in aktivna zunanja politika bi po mnenju Združene levice lahko izboljšali položaj slovenske manjšine in pripomogli k njeni enakopravnosti.

"Trenutno dogajanje v koroški deželni vladi je dokaz tega, da najvišje politične sile v Avstriji in na Koroškem ne priznavajo pravic slovenske manjšine, ki jih ta ima po ADP," je še povedal Vatovec in dodal, da bo Združena levica v prihodnjih dneh vložila tudi predlog akta o notifikaciji nasledstva ADP, o katerem je že seznanila tudi druge poslanske skupine in jih povabila k podpisu.

Prav danes se sicer izteče rok za presojo celotnega osnutka ustave, nato gre besedilo v obravnavo v pododbor deželnega zbora avstrijske Koroške. Za spremembo deželne ustave je v deželnem zboru avstrijske Koroške potrebna dvotretjinska večina. Po prvotnih načrtih naj bi deželni zbor o novi ustavi odločal najkasneje do letošnje pomladi.