c S

Prihodnja voditeljica indijske zvezne države Tamil Nadu za zapahi

14.02.2017 14:04 New Delhi, 14. februarja (STA) - Indijsko vrhovno sodišče je VK Sasikalo, prihodnjo vodjo vlade indijske zvezne države Tamil Nadu, danes obsodilo na štiri leta zapora zaradi korupcije. Odločitev sodišča pomeni, da Sasikala, ki bi morala priseči ta teden, ne bo mogla prevzeti položaja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Sodišče je Sasikalo v primeru, ki se vleče od leta 1990, spoznalo za krivo posedovanja "nesorazmernega premoženja". Skupaj z njeno mentorico, decembra lani umrlo vodjo vlade Tamil Naduja Jayalalitho Jayaram, naj bi imela v lasti več bungalovov, luksuznih avtomobilov, plantaže čaja, osem ton srebra, skoraj 30 kilogramov zlata in na tisoče sarijev.

Že leta 2014 sta bili Sasikala in Jayalalithaa obsojeni na pet let zapora zaradi korupcije, a ju je prizivno sodišče oprostilo po krajšem času za zapahi.

Sasikale ob današnji razsodbi ni bilo na sodišču v New Delhiju, ki je odločilo, da se mora takoj predati policiji in začeti prestajati zaporno kazen. Sodišče je tudi odločilo, da se deset let ne sme potegovati za noben uradni položaj. Vrhovno sodišče je na štiri leta zapora obsodilo tudi njeno nečakinjo in nečaka, ki ju je nižje sodišče oprostilo.

Sasikalo, 59-letno nekdanjo prodajalko video kaset, je največja stranka v Tamil Naduju AIADMK imenovala za naslednico pokojne Jayalalithe, položaj naj bi prevzela ta teden. A v zadnjih tednih ji je to skušal preprečiti začasni vodja vlade v zvezni državi O Panneerselvam. Zaradi razsodbe vrhovnega sodišča bo Tamil Nadu, kot kaže, poslej vodil O Panneerselvam.

Nagel vzpon Sasikale na najvišji položaj v državi bi bil podoben tistemu, ki ga je imela njena mentorica Jayalalithaa. Ta je po smrti svojega mentorja, igralca M. G. Ramachandrana, prevzela vodenje zvezne države na jugu Indije, nato pa ji vladala z železno roko. Sasikali sicer očitajo, da ni tako karizmatična kot njena vzornica.