c S

Fides: Vladna izhodišča ne sledijo dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev

14.02.2017 13:56 Ljubljana, 14. februarja (STA) - V Fidesu ugotavljajo, da izhodišča za nadaljevanje pogajanj, ki jih je vlada sprejela v ponedeljek, bolj ali manj povzemajo že predlagana in zavrnjena izhodišča iz junija lani. Zlasti pa ta vladna izhodišča ne sledijo dogovorjeni dinamiki in načinu realizacije stavkovnih zahtev, so sporočili iz sindikata po današnjih pogajanjih.

Vlada in Fides so namreč danes nadaljevali pogajanja okoli spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike. Pogajanja sledijo sporazumu med Fidesom in vlado o začasni prekinitvi stavke iz začetka decembra. Pred tem so zdravniki dva tedna stavkali v obliki 40-urnega delovnega tednika.

V Fidesu in sindikatu družinskih zdravnikov Praktik.um opozarjajo, da je vlada za sprejem dopolnjenih izhodišč za nadaljevanje pogajanj potrebovala več kot dva meseca.

"Predvsem pogrešamo primerno rešitev položaja mladih zdravnikov specialistov in variabilno nagrajevanje zdravnikov in zobozdravnikov na podlagi standardov in normativov iz modre knjige," so zapisali v sporočilu po današnjem nadaljevanju pogajanj, ki so po besedah predsednika Fidesa Konrada Kuštrina trajala okoli pol ure.

Ob tem v Fidesu opozarjajo, da se čas zamrznitve stavke izteka in da zdravniki in zobozdravniki upravičeno pričakujejo realizacijo zavez iz podpisanega sporazuma in čimprejšnje nadaljevanje pogajanj. "Pričakujemo, da bo vlada zaveze iz podpisanega sporazuma spoštovala in da bo vladna pogajalska skupina na pogajanja prišla s konkretnimi predlogi glede vseh točk sporazuma," so zapisali.

Tak odnos, kot ga ima vlada do nosilcev zdravstvene dejavnosti, na katerih sloni delovanje celotnega zdravstvenega sistema, pa po njihovih navedbah ne bo pripeljal do bolj učinkovite in kakovostne oskrbe bolnikov.

V sporazumu o začasni prekinitvi stavke, ki sta ga v začetku decembra podpisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so se med drugim dogovorili o nadaljnjih pogajanjih za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, s katero bi med drugim izboljšali status mladih zdravnikov, specialistov in specializantov.

Fides je tako v začetku decembra lani prekinil stavko za dva meseca, a ker se v tem času niso uspeli dogovoriti, so sklenili podaljšati zamrznitev stavke še za dodaten mesec. Ta rok se izteka 6. marca.

Današnjih pogajanj se je udeležil tudi predsednik Praktik.uma Igor Muževič. Praktikum sicer ni sodeloval pri pogajanjih okoli sprememb kolektivne pogodbe pred začetkom stavke, saj se s Fidesom niso uspeli poenotiti glede nekaterih predlogov oz. zahtev. A je danes skupaj s Kuštrinom na ministrstvu predstavil odziv na vladna izhodišča za pogajanja.