c S

Na sodišču se nadaljujejo naroki v tožbah zoper Verbund zaradi poplav

14.02.2017 13:44 Maribor, 14. februarja (STA) - Na mariborskem okrožnem sodišču se nadaljujejo naroki v vrsti tožb zoper avstrijsko družbo Verbund, ki upravlja hidroelektrarne na reki Dravi, zaradi škode, nastale v poplavah novembra 2012. Danes je bil na vrsti Nogometni klub Malečnik, ki od Verbunda zahteva 124.400 evrov odškodnine. Poravnava ni uspela, postopek pa se bo nadaljeval maja.

Nogometni klub Malečnik, ki mu je poplavljena Drava zalila nogometno igrišče in prostore, tako kot ostali tožniki v teh postopkih trdijo, da je poplave povzročil Verbund z nenadnim izpustom prevelikih količin vode iz akumulacijskih jezer.

Avstrijci na to ne pristajajo. Kot je danes povedal zagovornik Verbunda Sašo Jovčič, tožnik tudi danes ni predložil nobenega gradiva, ki bi dokazovalo obseg povzročene škode, temveč le lastno oceno, "kaj šele, da je za to kriv" Verbund.

Kot v podobnem postopku prejšnji teden je sodišče najprej pozornost usmerilo v dogajanje na sodišču v Celovcu, kjer se z Verbundom pravda Republika Slovenija. Tako bo najprej treba ugotoviti, kakšni postopki tam tečejo in kakšen bo njihov izplen, nato pa med drugim pritegniti izvedenca hidrološke stroke in vodarstva. Predlagane so tudi številne priče, od katerih želi sodnik Janez Žirovnik najprej pisne izpovedbe. Nadaljevanje tega sodnega postopka je zaenkrat napovedano za 9. maj.

Več kot štiri leta po poplavah, v katerih je v porečju reke Drave v Sloveniji nastalo za okoli sto milijonov evrov škode, se je na mariborskem okrožnem sodišču prejšnji teden najprej začela obravnava tožbe Mestne občine Maribor, ki od Verbunda zahteva 650.000 evrov. Naslednji tovrstni postopek je napovedan v četrtek, ko bo na vrsti še tožba Mateje Koblar, ki upravlja z gostinskim lokalom v Koblarjevem zalivu in od Verbunda zahteva dobrih 70.000 evrov.