c S

ZN svarijo pred katastrofo v štirih obleganih sirskih mestih

14.02.2017 09:59 Damask, 14. februarja (STA) - Humanitarni koordinator za Sirijo Ali al Zatari je posvaril pred vse hujšo humanitarno katastrofo v štirih obleganih sirskih mestih ter zahteval čimprejšnji dostop za humanitarno pomoč 60.000 prebivalcem, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V sporočilu za javnost, ki ga je objavil v ponedeljek zvečer, je al Zatari opozoril na slabe pogoje v mestih Zabadani in Madaja v provinci Damask, ki so jih zasedle vladne sile in njihovi zavezniki, ter v Fui in Kafraji, ki so ju zasedli sirski uporniki.

"V ciklu vsakodnevnega nasilja in pomanjkanja je ujetih 60.000 nedolžnih ljudi, ki se soočajo s pomanjkanjem hrane in ustrezne zdravstvene oskrbe," je opozoril. "Načelo dostopa prebivalstva do pomoči mora biti uresničeno takoj in brez novih opozoril," je dodal.

Po njegovih besedah razmere dodatno otežuje dogovor, po katerem Madaja in Zabadani ne moreta dobiti pomoči, če je ne dobita tudi mesti Fua in Kafraja. Zaradi tega je humanitarni dostop do mest odvisen od bolečih pogajanj, ki ne temeljijo na humanitarnih načelih, ljudje pa ne dobijo ustrezne zdravstvene oskrbe. "Ljudje potrebujejo pomoč in ne morejo več čakati. Ukrepati moramo zdaj," je poudaril al Zatari.

Pomoč ZN je do štirih mest nazadnje prišla novembra lani. ZN so zahtevali dostop do 900.000 Sircev, ki nujno potrebujejo pomoč, a so jo januarja lahko dostavili le 40.000 ljudem. Januar je bil tako po navedbah ZN najslabši mesec za dostavo humanitarne pomoči, saj je bil dostop omogočen le vsakemu 21. konvoju, za katerega so zaprosili ZN, Mednarodni odbor Rdečega križa ali sirski Rdeči polmesec.

Po podatkih ZN je na težko dostopnih območjih 4,72 milijona Sircev, med njimi jih 600.000 živi v obleganih krajih, še poroča AFP.