c S

Fides in vlada danes znova za pogajalsko mizo

14.02.2017 08:11 Ljubljana, 14. februarja (STA) - Pogajalci vlade in zdravniškega sindikata Fides bodo danes nadaljevali s pogajanji okoli spremembe kolektivne pogodbe za zdravnike. Vlada je v ponedeljek sprejela dopolnjena izhodišča za nadaljevanje pogajanj s Fidesom in realizacijo sporazuma o začasni prekinitvi stavkovnih aktivnosti v delu, ki se nanaša na tarifni del kolektivne pogodbe.

Kako daleč so pogajalci prišli v zadnjem mesecu, doslej javnosti niso razkrili. Sicer pa pogajanja sledijo sporazumu med Fidesom in vlado o začasni prekinitvi stavke iz začetka decembra.

Pred tem so namreč zdravniki dva tedna stavkali v obliki 40-urnega delovnega tednika. To je v bolnišnicah povzročilo večje težave, tik pred zaostritvijo stavke pa so se z vlado uspeli dogovoriti.

V sporazumu, ki sta ga podpisala ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc in predsednik Fidesa Konrad Kuštrin, so se med drugim dogovorili o nadaljnjih pogajanjih za spremembo kolektivne pogodbe za zdravnike, s katero bi med drugim izboljšali status mladih zdravnikov, specialistov in specializantov.

Kuštrin je kot najpomembnejše navedel še uveljavitev in priznanje standardov in normativov ter nagrajevanje zdravnikov, ki standarde in normative presegajo. Prav tako so se dogovorili o tem, da bo vlada pripravila spremembo zakona o sistemu plač v javnem sektorju, ki predvideva možnost napredovanja višje od 57. plačnega razreda.

Kolar Celarčeva je po podpisu poudarila, da je sporazum namenjen zlasti skrajševanju čakalnih dob ter nagrajevanju dodatnega, uspešnega in učinkovitega dela.

Fides je v začetku decembra prekinil stavko za dva meseca, a ker se v tem času niso uspeli dogovoriti, so 20. januarja sklenili podaljšati zamrznitev stavke še za dodaten mesec.