c S

Romunski poslanci prižgali zeleno luč referendumu o korupciji

14.02.2017 08:08 Bukarešta, 13. februarja (STA) - Romunski poslanci so po nedavnih množičnih protestih danes soglasno potrdili predlog za razpis referenduma o korupciji. Zaradi največjih protestov od padca komunizma je vlada sicer umaknila sporni odlok, ki je otežil pregon korupcije, sedaj pa bo o njem odločala javnost, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Predlog za razpis referenduma je v parlament vložil romunski predsednik Klasu Iohannis, ki je glasen zagovornik boja proti korupciji in s spornim odlokom vlade ni bil zadovoljen.

Po njegovem predlogu bodo sedaj o spornem odloku odločali državljani.

V skladu s sedaj že odpravljenim odlokom več korupcijskih dejanj ne bi bilo več kaznivih, za zlorabo položaja pa bi bila zagrožena zaporna kazen le, če bi škoda, ki bi pri tem nastala, znašala najmanj 200.000 romunskih levov oz. približno 44.000 evrov.

Zaradi spornega odloka je na ulice odšlo več sto tisoč ljudi, ki so v največjih protestih od padca komunizma protestirali proti oteževanju pregona korupcije. Protesti so se nadaljevali kljub umiku odloka, saj so protestniki zahtevali odstop vlade. V nedeljo se je na ulicah romunskih mest zbralo približno 80.000 protestnikov, protesti pa so napovedani tudi za nocoj.

Romunska vlada je minulo sredo sicer prestala glasovanje o nezaupnici, ki jo je predlagala opozicija.