c S

Klemenčič nima podatkov, da naj bi tožilstvo ovadbo zoper Fišerja vodilo v smeri zastaranja

14.02.2017 08:05 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Pravosodni minister Goran Klemenčič je v DZ odgovoril na vprašanje Vinka Gorenaka (SDS) v zvezi z ovadbo policije zoper generalnega državnega tožilca Zvonka Fišerja in nekdanjega pravosodnega ministra Aleša Zalarja. Ministrstvo s potekom zadeve ni neposredno seznanjeno, prav tako ne z informacijo, da naj bi šla zadeva v smeri zastaranja, je dejal.

Kot je dejal Klemenčič, ministrstvo ni neposredno seznanjeno z ukrepi, ki jih v omenjenem primeru vodi državno tožilstvo, so pa Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani v zvezi z zadevo zaprosili za nekatere podatke. Tam so jim opisali dosedanji postopek, pri čemer pa Klemenčič podrobnosti ni posebej navajal, ker jih bo Gorenaku poslal pisno.

Poslanec SDS je sicer danes dejal, da se ustvarja vtis, da gre zadeva v smeri zastaranja. Po njegovih informacijah naj bi namreč zadevo najprej vodila državna tožilka Karmen Erčulj, ki je bila lani imenovana za sodnico, od nje pa jo je prevzela Manja Prezelj, ki naj bi kmalu izpolnila pogoje za upokojitev. Tako bo zadeva znova predodeljena, opozarja poslanec. Zanimalo ga je tudi, kaj Klemenčič kot pravosodni minister meni o tem, da je policija ovadila prvega moža tožilstva.

Klemenčič na to vprašanje ni odgovoril, glede zastaranja zadeve pa je dejal, da informacij o tem, "da se pričakuje upokojitev določenih tožilcev oziroma tožilk, ki delajo na tej zadevi", nima.

Da je policija ovadila Fišerja in Zalarja je prvi opozoril prav Gorenak. Sredi januarja je na svojem blogu zapisal, da so ovadbo na policijo in tožilstvo podali v SDS, in sicer zaradi sum storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja, ki naj bi ga Zalar in Fišer storila pri imenovanju generalnega direktorja vrhovnega državnega tožilstva Boštjana Škrleca.

Na Policijski upravi Ljubljana podatkov v zvezi s konkretni imeni za STA niso želeli dajati, potrdili pa so, da so ljubljanski kriminalisti "v povezavi s prijavo, ki se je nanašala na točno določen kadrovski postopek, aprila lani na Okrožno državno tožilstvo v Ljubljani podali kazensko ovadbo zaradi utemeljenega suma storitve kaznivega dejanja zlorabe uradnega položaja in uradnih pravic".

Na vrhovnem državnem tožilstvu so v zvezi z ovadbo za STA dejali, da jim je žal, da del politike tožilstvo zlorablja za političen proces, "ki obremenjuje delo tožilstva in poskuša omajati njegov ugled". Zato si želijo, da bi "pristojno okrožno državno tožilstvo o prijavi odločilo čim prej".