c S

Delavska svetovalnica na nogah zaradi odjavljanja iz socialnega zavarovanja za nazaj

13.02.2017 15:10 Ljubljana, 13. februarja (STA) - V Sloveniji prihaja do odjavljanja delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj, opozarja Delavska svetovalnica. Kot primer za to navaja podjetje Konstruktio, ki je delavce z izrednimi odpovedmi pogodb o zaposlitvi, o katerih niso vedeli ničesar, odjavilo za obdobje več mesecev, ko so normalno delali. Svetovalnica zato predlaga več rešitev.

V Delavski svetovalnici že dlje časa opozarjajo na odjavljanje delavcev iz socialnega zavarovanja za nazaj, so zapisali v današnjem sporočilu za javnost. Kaplja čez rob je bil očitno zadnji primer podjetja Konstruktio. Ugotovili so namreč, da je Zavod za zdravstveno zavarovanje Slovenije (ZZZS) 24. januarja od omenjene družbe za deset delavcev prejel obrazec za odjavo iz obveznega zdravstvenega zavarovanja z datumom 1. julij 2016. Delodajalec je odjavo utemeljil z izrednimi odpovedmi pogodb o zaposlitvi, ki naj bi bile uveljavljene 1. julija lani. A delavci so ves ta čas delali in niso imeli nobenih informacij o izredni odpovedi.

Na svetovalnico so se, kot je razvidno iz njene objave na družbenem omrežju Facebook, pred kratkim obrnili tudi delavci podjetja Ada gradnje gradbeništvo in storitve, ki so bili napoteni na delo v Nemčiji. Pogodbo o zaposlitvi so imeli od 24. oktobra lani, delali pa so do 22. januarja. Ne glede na to so bili 21. novembra odjavljeni iz socialnega zavarovanja z datumom 1. november. Ves čas, tudi po odjavi, so prejemali plačilo na svoj transakcijski račun.

V Delavski svetovalnici so nepravilnosti prijavili Inšpektoratu RS za delo, z njimi pa so seznanili tudi urad Varuha človekovih pravic RS in vodstvo Zavoda RS za zaposlovanje.

Da bi preprečili ponavljanje tovrstne prakse, so se danes obrnili še na ZZZS ter Zavod za pokojninsko in invalidsko zavarovanje Slovenije (Zpiz). Posredovali so jim več konkretnih rešitev, "ki naj se nemudoma vnesejo v elektronski prijavni odjavni sistem e-VEM".

Za onemogočanje retroaktivne odjave iz sistema zavarovanja oz. omogočanje odjave v zakonsko določenem številu osmih dni, bi veljalo vklopiti preverjanje datuma odjave, so prepričani v svetovalnici. Število dni se ne bi smelo vpisovati v programsko kodo, temveč v novo polje za vnos vrednosti števila dni v kodni tabeli. Omogočilo naj bi se tudi dejanski pregled vseh sprememb na tem polju, in sicer kdo in kdaj je izvedel kakšno spremembo.

Poleg tega je treba, tako v svetovalnici, podati razlog odpovedi delovnega razmerja, in sicer tako, da se ob izpolnjevanju obrazca doda polje z naborom razlogov, polje opis ali razlaga pa naj bi ostalo. Obe polji naj bi bili obvezni.

Kot posebej pomembno rešitev pa v svetovalnici izpostavljajo predlog, da bi vsako odjavo iz socialnega zavarovanja, ki bi pomenila prekinitev delovnega razmerja, nujno spremljal uradno overjen podpis delavca. To bi pomenilo, da je seznanjen z odpovedjo, razlogom prenehanja delovnega razmerja in odjavo iz socialnega zavarovanja na tej podlagi. Zabeleženih je bilo namreč več primerov, ko so delodajalci na različnih dokumentih ponarejali podpise delavcev.

Za ta namen bi bilo treba v informacijskem sistemu zagotoviti obvezno novo polje za vnos dokumenta, ki bi vsebovalo overjen podpis delavca. Overitev bi bilo mogoče urediti na vsaki upravni enoti. Dokument s podpisom bi se v informacijski sistem dodalo kot priponko. Tudi pri tem polju naj bi se omogočilo dejanski pregled vseh sprememb, in sicer kdo in kdaj je izvedel kakšno spremembo.

V svetovalnici so do predlaganih tehničnih rešitev prišli na osnovi posvetovanj z licenciranimi mednarodnimi strokovnjaki na področju informacijske tehnologije. Da bi se implementirale čim prej, predlagajo, da se najpozneje v osmih dneh organizira operativni sestanek, na katerem bi s službami ZZZS dorekli vse podrobnosti.