c S

Zaveze o prodaji NLB ostajajo nespremenjene

13.02.2017 13:31 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Zaveze Slovenije Bruslju glede prodaje NLB ostajajo nespremenjene, je v odgovoru na poslansko vprašanje Alenke Bratušek (NP) danes zagotovil premier Miro Cerar. Ponovil je, da vlada ni predlagala podaljšanja roka prodaje, Slovenski državni holding (SDH) pa nadaljuje z aktivnostmi, da bodo zaveze vlade Bratuškove izpolnjene.

Bratuškova je v DZ spomnila, da je Evropska komisija kot enega izmed pogojev za dodelitev državne pomoči NLB določila rok za prodajo 75-odstotnega deleža v banki, ki se izteče konec letošnjega leta. Zanimalo jo je, kaj je vlada storila, da bi banko prodala, oz. zakaj se ni odločila za podaljšanje roka za prodajo, če pri tem ni bila uspešna.

"Podaljšanje roka ali druge spremembe zavez niso bile predlagane, SDH pa nadaljuje z aktivnostmi, da bodo zaveze izpolnjene v roku. Pričakujem pa, da bo prodaja izpeljana tako, da davkoplačevalci ne bodo utrpeli še večje škode, kot so jo že," ji je odgovoril Cerar.

Spomnil jo je, da je zavezo Bruslju o prodaji večinskega deleža banke podala prav njena vlada. "Jaz pa kot predsednik vlade pričakujem, da bo prodaja izpeljana tako, da bo dosežena najvišja možna kupnina," je dodal.

Postopek prodaje samostojno vodi SHD, ki v sodelovanju z vodstvom banke pripravlja program uvrstitve delnic banke na mednarodno borzo po metodi prve javne prodaje delnic. S pripravami so začeli že januarja lani, je pojasnil. "SDH v letošnjem letu predvideva nadaljevanje aktivnosti v zvezi s prodajo NLB," je dodal.

Bratuškova je ob tem še poudarila, da NLB potrebuje odgovorne lastnike, da se ne bodo ponavljale zgodbe iz preteklosti. "To pa ne gre z danes na jutri. In če do danes ni bilo narejenega tako rekoč nič, je neodgovorno, da niste zaprosili za podaljšanje roka prodaje," je dejala.

Cerar se ni strinjal z njeno oceno, da vlada ni storila ničesar. "Razumem pa vašo zadrego, ker je prodajo obljubila vaša vlada," je Cerar še odgovoril Bratuškovi.