c S

Vlada preučuje alternative prednostnemu dispečiranju za Teš

13.02.2017 13:30 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Vlada se zaveda, da gre pri predlogu prednostnega dispečiranja elektrike iz Teša, za kar je podlaga v noveli energetskega zakona, ki je v javni obravnavi, za pomembno vprašanje, zato preučuje alternative temu ukrepi, je v DZ povedal premier Miro Cerar. Ukrep je sicer namenjen zagotavljanju tekočega in zanesljivega obratovanja Teša.

"Tu ne gre za pokrivanje morebitnih izgub Termoelektrarne Šoštanj," je v odgovoru poslancu ZL Luki Mescu o možnih alternativah omenjenemu ukrepu poudaril predsednik vlade. Mesec je namreč ocenil, da gre pri prispevku za prednostno dispečiranje za prispevek za izgubo, ki jo iz šestega bloka proizvaja Termoelektrarna Šoštanj (Teš).

Cerar je spomnil, da je predlog energetskega zakona v javni razpravi, ministrstvo za infrastrukturo zbira predloge, mnenja. Iz javne razprave si obeta dobre predloge, tudi na ministrstvu bodo vložili poseben napor v to tematiko. "Poiskati moramo prave rešitve," je dejal.

Z vidika zagotavljanja zanesljive in kakovostne oskrbe z električno energijo je tvegano biti preveč odvisen od sistemskih storitev iz tujine, zato vlada po njegovih pojasnilih poglobljeno preučuje alternative temu ukrepu, ki bi zvišal zneske na položnicah.

"Rešitve so mogoče znotraj energetskega sistema in HSE, kjer je še veliko prostora za povečanje učinkovitosti," je poudaril Cerar, ki je naložil pristojnim ministrstvom, da v tej smeri iščejo rešitve. Od Slovenskega državnega holdinga pa pričakuje, da bo zahteval, da Holding Slovenske elektrarne (HSE) izvede vse potrebne ukrepe prestrukturiranja za izboljšanje učinkovitosti delovanja Teša.

"Ne zatiskamo si oči pred dejstvom, da je cena premoga, ki ga uporablja Teš, še danes precej višja od tiste, ki je ekonomsko smiselna in mogoča. Tudi si ne zatiskamo oči, da je potrebno in mogoče izvesti racionalizacijo poslovanja na ravni celotnega HSE," je izpostavil.

Vlada se po njegovih pojasnilih zavzema za stabilno, učinkovito in trajnostno naravnano oskrbo z energijo, pa tudi za zmanjšanje energetske odvisnosti. Spomnil je na domače in mednarodne okoljske obveznosti, zato vlada zagotavlja podporo investicijam, ki povečujejo trajnostno naravnano oskrbo skozi izrabo obnovljivih virov energije.

"Vse aktivnosti vlade vodijo k večji racionalizaciji rabe energije in uresničevanju koncepta zelene Slovenije," je dejal Cerar in dodal, da se vlada hkrati zaveda, da še ne zmoremo brez visokega deleža proizvodnje elektrike iz termoelektrarne.

Ob tem je spomnil, da si je vlada na začetku mandata zastavila nalogo, da bo potrebna neodvisna revizija šestega bloka in ekonomike prihodnjega obratovanja. Ta revizija in ukrepi bodo namreč omogočili tudi morebitne odškodninske zahtevke.

Kot je še poudaril Cerar, je treba aktivnosti vlade ločiti od aktivnosti, ki jih s ciljem odkrivanja morebitnih nepravilnosti in odgovornosti oseb izvajajo preiskovalni organi. Ne glede na to pa je Teš sistemska elektrarna, ki jo za zanesljivost sistema in do vzpostavitve energetske unije potrebujemo.

Sprememba energetskega zakona je v javni obravnavi do 7. marca, daje pa le podlago za uvedbo ukrepa prednostnega dispečiranja. Za uvedbo tega je namreč potrebnih več korakov: novelo morata potrditi vlada in DZ, zeleno luč mora dati tudi Bruselj.

Prednostno dispečiranje bodo sicer opredeljevali podzakonski akti, po načrtih pa bi se prispevek na položnicah za elektriko obračunaval na obračunsko moč, v povprečju bi dosegel približno en evro na mesec, če bi se ukrep aktiviral v največji dovoljeni vrednosti, torej 25 milijonov evrov na leto.

Na ministrstvu za infrastrukturo so ocenili, da do aktivacije ukrepa zaradi vseh potrebnih korakov ne bo moglo priti prej kot pred koncem leta.