c S

Umar ob gospodarski napovedi Bruslja: V prihodnjih dveh letih nadaljevanje širše osnovane gospodarske rasti

13.02.2017 13:01 Ljubljana, 13. februarja (STA) - Urad za makroekonomske analize in razvoj (Umar) za Slovenijo pričakuje nadaljevanje širše osnovane gospodarske rasti letos in prihodnje leto, kar se sklada z danes objavljeno zimsko napovedjo Evropske komisije. Ključna dejavnika rasti ostajata izvoz in zasebna potrošnja, krepijo pa se tudi investicije.

Kot so sporočili iz Umarja, se krepitev investicij odraža tudi na trgu dela, kjer tako Evropska komisija kot Umar pričakujeta nadaljnje izboljšanje. V območju evra se bo predvidoma nadaljevala zmerna rast BDP.

Tveganja, ki spremljajo tokratno napoved, so povezana predvsem z visoko politično negotovostjo v mednarodnem okolju, ugotavlja Umar.

Evropska komisija za Slovenijo za letos in prihodnje leto pričakuje triodstotno gospodarsko rast. Zaradi ugodnih gibanj na trgu dela in posledično krepitve zasebne potrošnje bo gospodarska rast letos in prihodnje leto nekoliko višja, kot so pričakovali jeseni.

Podobno kot Umar tudi komisija napoveduje, da ključni dejavnik krepitve gospodarske aktivnosti ostaja izvoz ter ob okrepljeni rasti zaposlenosti in plač tudi potrošnja gospodinjstev.

Umar sicer ugotavlja, da trenutna gospodarska gibanja ne kažejo bistvena odstopanja od jesenskih pričakovanj, ko je urad za letos napovedal 2,9-odstotno gospodarsko rast. Medtem Umar pričakuje , da se bo lanska krepitev BDP ustavila pri 2,3 odstotka, so minuli teden sporočili po seji vlade.