c S

Velika Britanija zaradi brexita že čuti pomanjkanje delavcev

13.02.2017 13:01 London, 13. februarja (STA) - Britanska podjetja se že soočajo s težavami pri iskanju delavcev, saj se državljani drugih držav EU zaradi odločitve za izstop Velike Britanije iz povezave manj pogosteje odločajo za iskanje poklicne priložnosti na Otoku. Med njimi prevladujejo nižje kvalificirani delavci ter socialni in zdravstveni delavci.

Kot kaže raziskava pooblaščenega inštituta za kadrovske zadeve in razvoj, se je število delavcev iz drugih držav EU v Veliki Britaniji v zadnjem četrtletju minulega leta povečalo za 30.000, kar je za polovico manj kot v tretjem četrtletju. Trenutno na Otoku dela okoli 2,26 milijona državljanov EU, raziskavo povzema francoska tiskovna agencija AFP.

Število prostih delovnih mest v Veliki Britaniji ostaja precej nad povprečno ravnjo in nadaljnji upad prihoda tuje delovne sile bo določene dele industrije precej prizadel, navaja raziskava. Med najbolj iskanimi poklici bodo v bodoče očitno delavci v prodaji ter turističnih in prehrambenih dejavnostih, pomanjkanje delovne sile pa se kaže tudi v zdravstvu in socialnem delu.

Čeprav je britanska premierka Theresa May, ki naj bi začetek izstopnega postopka sprožila do konca marca, dejala, da želi zagotoviti spoštovanje pravic državljanov EU, ki že živijo na Otoku, nekateri od teh razmišljajo o selitvi. Pojavljajo se namreč strahovi, da bi država uvedla stroga vizumska pravila.

Skoraj eden od treh vprašanih delodajalcev - v raziskavo jih je bilo vključenih več kot tisoč - je navedel, da poseduje dokaze, da njegovi zaposleni razmišljajo o odhodu iz podjetja ali države v letošnjem letu.

Vprašanje priseljevanja je bilo sicer eno ključnih v kampanji pred referendumom, na katerem so se Britanci odločili za izstop iz EU.