c S

Tisoči Mehičanov protestirali proti Trumpovi politiki

13.02.2017 09:24 Ciudad de Mexico, 13. februarja (STA) - Več deset tisoč Mehičanov je v nedeljo na ulicah mest protestiralo proti politiki ameriškega predsednika Donalda Trumpa na področju priseljevanja in proti napovedi gradnje zidu na meji z Mehiko. V belo oblečeni protestniki so v približno 20 mehiških mestih vihrali z mehiškimi zastavami in napisi proti Trumpu.

Po navedbah organizatorjev so s protesti želeli poslati sporočilo, da je Mehika združena proti Trumpu. Poleg tega so sicer kritizirali tudi mehiškega predsednika Enriqueja Peno Nieta, ker da mu ne uspeva boj proti korupciji in za zmanjševanje nasilja, poroča britanski BBC.

Samo v prestolnici Ciudad de Mexico se je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbralo 20.000 ljudi, ki so po glavni ulici korakali s slogani, kot sta "Hvala, Trump, da si poenotil Mehiko!" in "Mehiko je treba spoštovati, gospod Trump".

Trumpova namera, da na meji z Mehiko zgradi zid, je močno razjezila Mehičane, predsednik države pa tudi vztrajno zavrača Trumpovo zahtevo, da za gradnjo plača Mehika.

Trump vneto ponavlja, da je gradnja zidu nujna za preprečitev navala nezakonitih migrantov iz Srednje Amerike. Gradnja zidu na 3200 kilometrov dolgi meji z Mehiko je bila sicer tudi ena njegovih osrednjih predvolilnih obljub.