c S

Varnostni svet ZN danes o raketnem poskusu Pjongjanga

13.02.2017 08:27 New York, 13. februarja (STA) - Varnostni svet ZN se bo danes sestal na nujnem zasedanju, potem ko je Severna Koreja v nedeljo poskusno izstrelila balistično raketo. Zasedanje so zahtevale ZDA, Japonska in Južna Koreja, potem ko je Pjongjang potrdil, da je uspešno izvedel poskus balistične rakete zemlja-zemlja srednjega dosega.

Ob tem so iz Pjongjanga še sporočili, da gre za novi tip severnokorejskega strateškega orožja, je poročala severnokorejska državna agencija KCNA.

Južnokorejsko obrambno ministrstvo je sporočilo, da je raketa letela okoli 500 kilometrov, preden je padla v Japonsko morje. Poznavalci poskus vidijo kot odgovor na izraz podpore novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa regionalni zaveznici ZDA Japonski, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Na južnokorejskem obrambnem ministrstvu so raketni poskus obsodili in ocenili, da gre za "oboroženo provokacijo, da preizkusijo odziv nove ameriške administracije pod vodstvom predsednika Trumpa". Opozorili so še, da pomeni izstrelitev rakete tudi veliko grožnjo miru in stabilnosti na Korejskem polotoku in mednarodni skupnosti kot celoti.

Izstrelitev sta obsodila tudi Trump in japonski premier Shinzo Abe, ki sta se sestajala na Floridi. Slednji je ocenil, da gre za absolutno nedopustno dejanje Severne Koreje in očitno kršitev resolucij VS ZN. Trump pa je Abeju zagotovil, da ima stoodstotno podporo Washingtona.

Severna Koreja sicer v skladu z resolucijami VS ZN ne bi smela preizkušati ne jedrskega orožja ne balističnih raket, vendar pa šest nizov sankcij ZN od prvega jedrskega poskusa leta 2006 ni spametovalo režima v Pjongjangu, da bi opustil razvoj tega orožja, za katerega trdi, da je "izključno obrambne narave".