c S

V Panami prijeli ustanovitelja družbe Mossack Fonseca

13.02.2017 08:19 Panama, 12. februarja (STA) - V Panami so minuli teden v okviru korupcijske preiskave v povezavi z brazilskim gradbenim podjetjem Odebrecht aretirali ustanovitelja odvetniške družbe Mossack Fonseca, Jürgena Mossacka in Ramona Fonseco. Skupno preiskujejo štiri osebe, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Mossacka in Fonseco so aretirali v četrtek in ju pridržali na zaslišanju, je za spletni portal La Prensa dejal njun odvetnik Elias Solano.

Panamsko tožilstvo je preiskalo prostore odvetniške družbe in ustanovitelja obtožilo, da sta v davčnih oazah odprla več računov, kar je brazilski družbi omogočilo podkupovanje v različnih državah Latinske Amerike.

Predstavniki brazilske gradbene multinacionalke so priznali, da so v zameno za gradbene projekte državnim uradnikom različnih držav po vsem svetu izplačali za okoli 800 milijonov podkupnin.

Podkupnine naj bi med drugim prejela tudi panamski predsednik Juan Carlos Varela in kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos. Perujsko sodišče pa je medtem izdalo priporni nalog za nekdanjega perujskega predsednika Alejandra Toleda, ki naj od Odebrechta prejel 20 milijonov dolarjev.

Podjetje Mossack Fonseca je bilo sicer v središču afere Panamski dokumenti, v kateri je mednarodni konzorcij preiskovalnih novinarjev razkril, da je družba v davčnih oazah ustanovila več kot 200.000 podjetij. V mrežo se je med drugim ujelo več kot sto svetovnih politikov, športnikov in drugih.