c S

Slovenija in Rusija ob Pahorjevem obisku za krepitev gospodarskega sodelovanja

13.02.2017 07:51 Moskva, 10. februarja (STA) - Slovenija in Rusija sta se ob obisku predsednika Boruta Pahorja v Moskvi zavzeli za krepitev gospodarskega sodelovanja. Pahor je poudaril, da je za to nujna umiritev razmer v Ukrajini. Ruski predsednik Vladimir Putin pa je izrazil željo po sodelovanju ruskih podjetij pri projektih v Sloveniji. Podjetja so ob obisku podpisala številne pogodbe.

"Živahno izmenjavo mnenj in stališč" z ruskim kolegom Pahor razume kot nadaljevanje zavezanosti temu, da se poskušamo približati rešitvam, ki bi umirile razmere v vzhodni Ukrajini. Po njegovem je prvi korak umik orožja, vzpostavitev miru ter potem nadaljevanje mirovnega procesa. Vse strani, vpletene v konflikt, je pozval k prekinitvi ognja in da bi se naposled izboljšali odnosi z EU.

Putin je povedal, da je Pahorja seznanil z dogajanjem na vzhodu Ukrajine ter poudaril nujnost spoštovanja dogovora iz Minska. Umiritev razmer na vzhodu Ukrajine bi po Pahorjevem mnenju prispevala k izboljšanju odnosov med EU in Rusijo ter k krepitvi sodelovanja.

Za to se je zavzel predvsem Putin, ki je izrazil interes ruskih podjetij za sodelovanje pri projektih v Sloveniji, kot je sta izgradnja drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom ter prenova ljubljanske toplarne.

Putin je omenil tudi, da se ruski energetski gigant Gazprom s slovenskimi partnerji pogovarja o novi petletni pogodbi o dobavi zemeljskega plina Sloveniji. Slovenska stran je pred Pahorjevim obiskom izražala upanje, da bo več sto milijonov evrov vredna pogodba med Gazpromom in Geoplinom podpisana že danes, a se strani še pogajata.

Ruski predsednik se je zavzel tudi za izboljšanje odnosov z ZDA, ki so se, kot je dejal, v zadnjih letih zelo poslabšali. Kot je dejal, upa na boljše odnose med državama na vseh področjih, a to je po njegovem odvisno tudi od ZDA in njihovega novega predsednika Donalda Trumpa.

Putin je povedal, da je Slovenija izrazila pripravljenost, da bi gostila srečanje med njim in novim ameriškim predsednikom. Dejal je, da je "Ljubljana dober kraj za dialoge takega tipa" in da nima nič proti srečanju v Sloveniji, a vprašanje je, če bo do tega prišlo.

Pahor se je v Moskvi sešel tudi z ruskim premierjem Dmitrijem Medvedjevom, ki je odnose med Rusijo in Slovenijo označil za zelo dobre, kritičen pa je bil do odnosov z EU, glede katerih upa na boljše čase. Pahor je ponovil stališče, da se morajo za to najprej umiriti razmere v Ukrajini.

Obisk slovenskega predsednika je dal zagon tudi gospodarstvu. Slovenska in ruska podjetja so namreč ob obisku podpisala skupno 14 pogodb v vrednosti več kot pol milijarde evrov.

Med njimi jih je več povezanih s pridelavo oz. predelavo hrane. Riko je tako podpisal pogodbi za gradnjo dveh tovarn za predelavo žita, Duol je ruskim podjetjem prodal tehnologijo za izdelavo napihljivih rastlinjakov, proizvajalec peči za pekarne Gostol Gopan pa z ruskim prehrambnim podjetjem ter Tulskim Hlebokombinatom.

Tudi druge danes podpisane pogodbe spodbujajo razvoj ruske industrije. Iskratel bo sodeloval pri modernizaciji jedrnega omrežja Rustelekoma, Bosio je podpisal pogodbo o izdelavi peči za kovačnico, Iskra zaščite in Elteza pa pogodbo o prenosu know-howa. Podpisane so bile še druge pogodbe.

Sporazum o sodelovanju sta podpisali tudi Pošta Slovenije in Pošta Rusije, Univerza v Ljubljani pa je podpisala memoranduma z univerzo Inopolis ter Severnokavkaško univerzo.

"Kot človeka, ki je odgovoren tudi za proizvodnjo hrane in na nek način tudi za okolje, me posebej veseli, da so v Rusiji slovenski proizvajalci procesne tehnike postali zelo pomembni," je za STA po podpisih pogodb dejal minister za kmetijstvo Dejan Židan. Dodal je, da so z rusko stranjo dogovorjeni za ponovna srečanja v prihodnjih mesecih, da bi preverili, ali lahko Slovenija Rusiji pomaga tudi pri izgradnji lastne proizvodnje hrane.

Krepitvi gospodarskih vezi med Slovenijo in Rusijo je bila namenjena tudi slovensko-ruska poslovna konferenca z okroglo mizo, na kateri so se sodelujoči zavzeli za krepitev gospodarskega sodelovanja med državama.

Ob Pahorjevem obisku sta Slovenija in Rusija podpisali tudi sporazum o sodelovanju na področju preprečevanja pranja denarja in financiranja terorizma, memorandum o sodelovanju na področju gozdarstva in program skupnih ukrepov za obdobje med letoma 2017 in 2018 za področje turizma.

Dvodnevni uradni obisk v Rusiji bo Pahor sklenil v soboto v Sankt Peterburgu, od tam pa bo v nedeljo odpotoval v Ukrajino, zadnjo postajo turneje, ki jo je začel v Nemčiji.