c S

Italija vzpostavlja hitra prizivna sodišča za migrante

13.02.2017 07:50 Rim, 10. februarja (STA) - Italijanska vlada je danes sporočila, da bo vzpostavila 14 pritožbenih sodišč za hitrejšo obravnavo azilnih postopkov. S tem želi pospešiti odločitve o izgonu migrantov, ki nimajo pravice ostati v Italiji. Dekret je stopil v veljavo takoj, a ga mora parlament potrditi v naslednjih dveh mesecih.

V zadnjih treh letih je v Italijo prišlo pol milijona migrantov, večina Afričanov, ki so jih rešili s prenatrpanih čolnov in ladij v Sredozemskem morju.

Italija je leta 2013 zabeležila 23.620 prošenj za azil, lani že 123.482. Leta 2013 so prošnje povprečno preučevali 167 dni, lani 268, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

Italijanski pravosodni minister Andrea Orlando je pojasnil, da so migracije kompleksen pojav, ki z ljudmi iz različnih držav postaja še bolj kompleksen. "Pogovarjamo se o odločitvah, ki vplivajo na življenja, zato ne smemo ljudi kar pustiti v negotovosti," je pojasnil.

Vlada bo rekrutirala še dodatnih 250 strokovnjakov, ki bodo skrbeli za pospešitev obravnave prošenj prosilcev za azil.

Z novimi sodišči bodo skušali ljudem, ki jim zavrnejo prošnje, pomagati, da čim prej nadaljujejo postopek. Po trenutnih pravilih imajo zavrnjeni prosilci pravico do dveh pritožb, kar je dolgotrajen proces. Orlando je obljubil, da bodo med specialisti sodniki z znanjem s področja migracij.