c S

Na Hrvaškem prijeli nekdanjega šefa Milanovićevega kabineta

10.02.2017 14:48 Zagreb, 10. februarja (STA) - Hrvaška policija je danes prijela saborskega poslanca SDP Tomislava Saucha, ki je bil šef kabineta nekdanjega hrvaškega premierja Zorana Milanovića. Tožilstvo bremeni Saucha, da je med službovanjem v Banskih dvorih s ponarejanjem potnih nalogov odtujil več kot pol milijona kun (65.000 evrov).

Hrvaška državna revizija je ugotovila, da so v hrvaški vladi izplačali več deset potnih nalogov trem svetovalcem nekdanjega premierja Milanovića za domnevna potovanja v tujino, pri čemer pa niso priložili računov za stroške.

Vsi trije nekdanji svetovalci so preiskovalcem zanikali, da bi prejeli denar in da so bili njihovi podpisi ponarejeni. Odgovorna oseba, ki je odobrila in podpisovala potne naloge v kabinetu premierja Milanovića, je bil 37-letni Saucha. Sporni potni nalogi so bili izdani med novembrom 2013 in januarjem 2016.

Tožilstvo je v četrtek zahtevalo od sabora, naj odvzame poslansko imuniteto Sauchu zaradi preiskave o zlorabi položaja in ponarejanju dokumentov, kar so danes v saboru tudi storili. Kmalu zatem so Saucho pred pisarno njegove odvetnice tudi prijeli. Saucha je obtožbe zavrnil.

Nekdanji premier Milanović je danes dejal, da je bil Saucha njegov zvesti sodelavec in da bo preložil potovanje v tujino, če bo imelo tožilstvo vprašanja tudi za njega. "Lahko rečem, da sem besen," je za medije dejal Milanović, ki je zavrnil kakršno koli osebno odgovornost za odtujeni denar iz vlade. Povedal je, da gre za navadni kriminal, ki nima povezav s SDP.

Spomnil je, da državna revizija pri poslovanju njegove vlade ni odkrila nepravilnosti.