c S

Ferjanc in Pivec pred komisijo poudarjala, da je za izbor žilnih opornic odgovorna stroka

10.02.2017 13:06 Ljubljana, 10. februarja (STA) - Preiskovalna komisija DZ o ugotavljanju zlorab v slovenskem zdravstvenem sistemu na področju žilnih opornic je danes kot priči zaslišala direktorja celjske bolnišnice Marjana Ferjanca in nekdanjega direktorja UKC Maribor Gregorja Pivca. Poudarila sta, da je vrsto opornic izbirala stroka, da pa so uspeli tudi znižati cene z določenimi dobavitelji.

Pivec je poudaril, da so v vseh 20 letih, ko je vodil UKC Maribor, skrbno ravnali na področju kardiologije, interventne kardiologije in nabave materialov. Na opozorilo predsednice komisije Jelke Godec (SDS), da podatki ravno ne kažejo transparentnosti na tem področju, zaradi česar je sedanji v. d. direktorja UKC Janez Lavre odpustil pomočnika direktorja za nabavo Petra Weissensteinerja, pa je Pivec dejal, da ni imel nikoli kakšnega razloga, da bi podvomil v verodostojnost delovanja nabavne službe. Priznal je, da z vsako podrobnostjo iz razpisov ni bil seznanjen, saj je bila nabavna služba pri tem suverena.

Potrdil je, da je velikokrat prišlo do prekoračitve količine nakupa žilnih opornic glede na sklenjeno pogodbo. A je opozoril, da direktor ne more ocenjevati, koliko in katere žilne opornice potrebujejo, saj za tem stoji stroka.

Na vprašanje, ali se kot tedanji direktor čuti odgovornega za to, da se je nakupovalo preveč in mimo zakona o javnih razpisih, je dejal, da je "to postavila stroka". Dejal je, da je pozval kardiologe na UKC Maribor, naj pridobijo cene žilnih opornic v tujini, a teh informacij po njegovem vedenju niso pridobili. Ne ve pa, zakaj jih niso pridobili. So pa po njegovih besedah postavili najvišjo ceno v višini 500 evrov za opornico.

Ferjanc, ki vodi celjsko bolnišnico zadnjih deset let, pa je dejal, da so določen čas imeli postavljene najvišje cene na opornico, a so to nato opustili. Poudaril je, da so pri nakupu opornic zlasti sledili dobrobiti bolnika.

Ko pa so začeli odkrivati, kakšne so razlike v cenah materialov po bolnišnicah, so nehali uporabljati žilne opornice, ki so stale okoli 3000 evrov. Nato pa so dobavitelji sami začeli zniževati cene, je dodal. Tako so z nekaterimi dobavitelji uspeli znižati cene, pri drugih so bili neuspešni.

Pred parlamentarno komisijo bi danes moral stopiti tudi Weissensteiner, a mu vabilo ni bilo vročeno.