c S

Peru izdal mednarodni zaporni nalog za nekdanjega predsednika

10.02.2017 09:11 Lima, 10. februarja (STA) - Perujsko sodišče je v četrtek izdalo mednarodni nalog za aretacijo nekdanjega predsednika Alejandra Toleda zaradi obtožb korupcije. Očitajo mu, da je v povezavi z gradnjo avtoceste sprejel do 20 milijonov dolarjev podkupnine.

Sodnik je za Toleda odredil tudi 18-mesečni preiskovalni pripor. Odvetnik nekdanjega predsednika, ki je bil na položaju med letoma 2001 in 2006, napoveduje pritožbo, češ da bi bila aretacija brez tehtnih dokazov kršitev njegovih pravic.

Toledo je bil še pred nekaj dnevi v Parizu in ostaja v tujini, kje natančno se nahaja, pa ni znano, navaja francoska tiskovna agencija AFP.

V primeru obtožb na njegov račun gre za gradnjo avtoceste Interoceanica med Rio de Janeirom. Gradil jo je brazilski gradbeni koncern Odebrecht, ki je po celi Južni Ameriki vpleten v škandale z visokimi podkupninami pri gradbenih projektih, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Toledo naj bi imel pomembno vlogo pri podelitvi naročila. Odsek ceste v Peruju je na koncu namesto sprva predvidenih 850 milijonov stal 2,1 milijarde ameriških dolarjev.