c S

Mogherinijeva z ameriškim državnim sekretarjem o nadaljnjem sodelovanju

10.02.2017 09:00 Washington, 10. februarja (STA) - Visoka zunanjepolitična predstavnica EU Federica Mogherini je svoj obisk v ZDA v četrtek začela s srečanjem z ameriškim državnim sekretarjem Rexom Tillersonom. Razpravljala sta o skupnem interesu za nadaljevanje sodelovanja med EU in ZDA pri glavnih mednarodnih vprašanjih. V Bruslju srečanje ocenjujejo kot uspešno.

Mogherinijeva in Tillerson sta se posvetila obsežni razpravi o več temah, med drugim transatlantskim odnosom, boju proti terorizmu, okrepitvi evropske obrambe, odnosom z Rusijo, iranskemu jedrskemu dogovoru in glavnim svetovnim krizam, od Ukrajine do Sirije.

Strinjala sta se, da bosta pri teh vprašanjih še naprej sodelovala in se tudi kmalu znova srečala. Mogherinijeva je Tillersona tudi povabila, naj na enem izmed njihovih srečanj čim prej nagovori zunanje ministre unije, so sporočili iz Bruslja.

"Evropska unija in ZDA imata že star odnos in prizadevala si bova, da ga nadaljujemo na podlagi svojih našel in interesov. Obstajajo številni dosjeji, pri katerih imata EU in ZDA interes za tesno sodelovanje," je še dejala.

Mogherinijeva je danes in v soboto na prvem obisku v Washingtonu od inavguracije novega ameriškega predsednika Donalda Trumpa. Na prvi dan obiska se je poleg Tillersona srečala tudi z več člani kongresa, s katerimi je prav tako razpravljala o dvostranskih odnosih in glavnih mednarodnih vprašanjih.

Kasneje je imela v Beli hiši na programu še srečanje s Trumpovim svetovalcem za nacionalno varnost Michaelom Flynnom ter s predsednikovim zetom in svetovalcem Jaredom Kushnerjem. Danes pa naj bi Mogherinijeva na Atlantskem svetu govorila o tem, kako lahko Evropska unija zgradi tesne odnose z novo ameriško administracijo.

Izvolitev novega ameriškega predsednika je sicer odnose med ZDA in EU pahnila v precejšnjo negotovost. Trump je med drugim pozdravil odločitev za izstop Velike Britanije, za veleposlanika v EU pa naj bi nameraval imenovati Teda Mallocha, ki je izražal izrazito protievropska stališča.