c S

Poslanci podprli priporočilo vladi, naj ukrepa proti avstrijski zakonodaji

10.02.2017 08:48 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Poslanci so na današnji izredni seji s 50 glasovi za in glasom proti podprli predlog priporočila vladi, naj zaščiti pravico podjetij do prostega pretoka delovne sile in storitev, ki jo nova avstrijska delovna zakonodaja po njihovem mnenju krši. Podprli so tudi dopolnilo, ki ga je vložila SDS.

Poslanci vladi z dopolnilom priporočajo tudi, da pri vseh nadaljnjih dejavnostih sodeluje z Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije in Gospodarsko zbornico Slovenije ter podpre aktivnosti prevoznikov in napotenih delavcev.

Podporo predlogu so že pred razpravo napovedali v vseh poslanskih skupinah z izjemo ZL, kjer so prepričani, da je namen avstrijske zakonodaje zagotoviti enako plačilo za enako opravljeno delo "in tak zakon lahko v ZL samo pozdravimo".

Matej Tonin (NSi) je ravnanje Avstrije v razpravi označil za "jasno zafrkavanje slovenskih podjetij in obrtnikov". Avstrija načeloma slovi kot država, ki je nagnjena k zmanjševanju birokracije. Tokrat pa želijo postopke očitno zbirokratizirati do te mere, da bi slovenskim podjetnikom vzeli voljo, da poslujejo v Avstriji, je prepričan Tonin.

Jasna Murgel (SMC) je izpostavila, da bo uspešno nasprotovanje avstrijski zakonodaji dokaz, da EU deluje. Zavzela se je za pravno pomoč podjetnikom, ki so oziroma bodo proti Avstriji sprožili sodne postopke.

Žan Mahnič (SDS) je opozoril, da je način ravnanja Avstrije "nevaren za skupno idejo EU", njegov strankarski kolega Branko Grims pa je izpostavil, da je lahko takšna zakonodaja še en razlog več za slovenske podjetnike, da sedeže svojih podjetij preselijo v tujino.

Tudi v razpravi je bilo slišati kritike, da se je vlada na težave odzvala prepozno, kar je državni sekretar na ministrstvu za delo Peter Pogačar odločno zavrnil. Zakonodaja po njegovih besedah sama po sebi ni sporna, temveč je sporen način njenega izvajanja, kar pa je bilo vidno šele po začetku izvajanja.

Vladi je v bran stopil tudi državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo Aleš Cantarutti, ki se je strinjal s Pogačarjem, da so pristojna ministrstva razvoj dogodkov spremljala sproti.

Marijan Pojbič (SDS) je izrazil začudenje nad stališčem ZL. Dejal je, da od takšne stranke nikakor ne bi pričakoval podpore kapitalističnim ukrepom, in ocenil, da je poslanki ZL Violeti Tomič besedilo predstavitve stališča poslanske skupine napisala Zveza svobodnih sindikatov Slovenije.

Franc Breznik (SDS) je vnovič opozoril na nesorazmernost ukrepov, ki da nikakor ne morejo služiti le želji po preprečevanju socialnega dumpinga.

Vnovič je bilo slišati tudi očitke evropski komisarki za promet Violeti Bulc, da se v tem primeru za Slovenijo ni dovolj zavzela. Predsednik DZ Milan Brglez (SMC) je na to odgovoril, da komisarji zastopajo predvsem interese EU, ne pa interesov držav članic.