c S

Erjavec v Rusiji o dvostranskih odnosih

10.02.2017 08:47 Moskva, 09. februarja (STA) - Zunanji minister Karl Erjavec, ki bo spremljal predsednika republike Boruta Pahorja na dvodnevnem uradnem obisku v Rusiji, se je danes srečal z namestnikom ruskega ministra za zunanje zadeve Aleksejem Meškovom in ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom, s katerima je govoril o dvostranskih odnosih.

Erjavec in Meškov sta v luči pomembnih letošnjih obletnic med državama - 25-letnice ruskega priznanja Slovenije in 25-letnice diplomatskih odnosov med državama - veliko pozornosti namenila obravnavi dvostranskih odnosov, so sporočili s slovenskega zunanjega ministrstva.

Erjavec je na obisk v Slovenijo povabil ruskega zunanjega ministra Sergeja Lavrova, in sicer na slovesnost ob 101. obletnici Ruske kapelice pod Vršičem. Ob tem bi svečano obeležili 25. obletnico priznanja Slovenije in vzpostavitve diplomatskih odnosov. Erjavec in Meškov sta se strinjala, da je svečanost pri Ruski kapelici postala pomembna politična in kulturna tradicija med državama.

Gospodarski odnosi napredujejo, obe strani si želita več investicij, tako ruskih v Sloveniji kot tudi slovenskih v Rusiji. V Slovenijo prihaja tudi vse več ruskih turistov. Zaradi padca vrednosti rublja je obisk ruskih gostov upadel za 30 odstotkov, a kot je slovenskim novinarjem ob robu obiska povedal Erjavec, se trend izboljšuje in padec obiska je vse manjši.

Minister Erjavec je v pogovorih z Meškovom poudaril, da je dialog z Rusijo potreben, saj igra Rusija pomembno vlogo v mednarodnih odnosih glede mnogih vprašanj, katerih reševanje je tudi v interesu EU. Z Meškovom sta spregovorila še o aktualnih regionalnih in mednarodnih vprašanjih, predvsem o Zahodnem Balkanu, krizi v Ukrajini, Siriji in Bližnjem vzhodu. Naslovila sta tudi probleme migracij in mednarodnega sodelovanja za reševanje tega vprašanja, so sporočili z MZZ.

Novinarjem pa je Erjavec povedal, da ga je zanimal tudi prihodnji odnos med Rusijo in ZDA pod novim ameriškim predsednikom Donaldom Trumpom. Kot je poudaril, so ameriško-ruski odnosi izjemnega pomena, ker gre za mednarodna igralca, ki imata neposreden vpliv na reševanje kriz po svetu.

Erjavec se je ločeno srečal s sopredsedujočim medvladni slovensko-ruski komisiji za trgovinsko-gospodarsko in znanstveno-tehnično sodelovanje, ruskim ministrom za zveze in množične komunikacije Nikolajem Nikiforovom. Ministra sta potrdila, da se med državama odpirajo nova področja sodelovanja in novi ambiciozni načrti. Erjavec je izpostavil posamezne gospodarske projekte, kjer obstaja uspešno sodelovanje in kjer si Slovenija želi nadaljnjo podporo ruske strani za njihovo realizacijo.

Slovenskim novinarjem v Moskvi je minister pojasnil, da je ruska stran zainteresirana sodelovati pri obnovi Toplarne Ljubljana in izgradnji drugega tira železniške proge med Divačo in Koprom. Na današnjih pogovorih je Erjavec pozval k sodelovanju tudi pri drugih projektih, saj ruska podjetja v Sloveniji dosegajo lepe rezultate. Kot primera je omenil SIJ in Perutnino Ptuj.

Vodjo slovenske diplomacije so na srečanju spremljali predstavniki slovenskih podjetij, ki so že prisotna in uspešno delujejo na ruskem trgu. Podjetniki so predstavili svoje projekte, na srečanju so izpostavili tudi nove priložnosti v okviru skupnega nastopa podjetij na tretjih trgih, so na MZZ še zapisali v sporočilu za javnost.

Erjavec je slovenskim novinarjem pojasnil, da gre med drugim za podjetje Marand, ki pripravlja programske aplikacije za zdravstvo.

Sogovornika sta potrdila, da bo naslednje, 14. zasedanje medvladne komisije za gospodarsko sodelovanje potekalo junija v Rusiji.

Predsednik republike Pahor bo uradni obisk v Rusiji začel v petek, ko ga bo v Moskvi sprejel ruski predsednik Vladimir Putin. Erjavec je v pogovoru z novinarji ob robu današnjega sprejema za slovenske gospodarstvenike na slovenskem veleposlaništvu v Moskvi izrazil pričakovanje, da bo obisk dal zagon političnim in gospodarskim odnosom med državama.

Ob obisku bodo tako slovenska podjetja po Erjavčevih besedah podpisala za skupno 650 milijonov evrov izvoznih pogodb. Gre med drugim za Iskratel, Riko, Gostol-Gopan, Bosio in Duol. Ruski energetski gigant Gazprom in slovenski Geoplin pa bosta sklenila 700 milijonov evrov vredno pogodbo o uvozu ruskega plina v Slovenijo, je pojasnil minister.