c S

Brglez: Verjamem, da lahko s Cerarjem še naprej deliva skupna vodila stranke SMC

10.02.2017 08:44 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Podpredsednik SMC Milan Brglez je v pisnem sporočilu za javnost danes izpostavil, da ostaja zvest vodilom stranke, med katere sodijo pravna država, medsebojno spoštovanje in človekove pravice. "Verjamem, da lahko s predsednikom SMC Mirom Cerarjem še naprej deliva ta skupna vodila stranke SMC," je ob tem dodal.

"Ko sem soustanavljal stranko SMC, sem se zavezal njenim vodilom," je zapisal Brglez, ki torej trdi, da jim ostaja zvest še naprej.

Sočasno pa meni, da lahko poglede na skupna vodila SMC, ki so zapisana v programu stranke, s Cerarjem najbolje soočita "na štiri oči, daleč od medijskega poročanja in zaskrbljene javnosti".

"Takšno srečanje na '4 oči' bo gotovo odpravilo šum v medsebojni komunikaciji, ponovno vzpostavilo obojestransko zaupanje, pomirilo skrbi poslank in poslancev, članov in članic SMC, simpatizerjev in simpatizerk SMC ter omogočilo skupno rešitev, ki bo v koristna za državo, državljane in državljanke ter seveda tudi za politično stabilnost," je prepričan Brglez. Zato upa, da bo do njega čim prej prišlo.

Brglezovo sporočilo prihaja po Cerarjevem, v katerem je ta med drugim zapisal, da je pred dvema letoma in pol predlagal v imenovanje svoja dva podpredsednika, ne samo zaradi njunih nedvomnih kompetenc, ampak tudi zaradi zaupanja med njimi in istih političnih ciljev. Pri tem pa je navedel, da se v tem času cilji SMC niso spremenili, Brglez pa, da naj sam oceni, kakšni so njegovi prihodnji politični cilji. Zato ga je pozval k razmisleku o njegovem delovanju v vlogi podpredsednika SMC in k odstopu s tega položaja.

"Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC," je bil jasen Cerar.

Brglez je danes ob robu slovesne predstavitve vizije države v letu 2050 dejal, da spoštuje Cerarjevo mnenje, bi ga pa želel natančno proučiti, preden ga bo komentiral. Podobno kot v omenjenem poznejšem sporočilu za javnost pa je ocenil, da mora med njim in Cerarjem "priti do pravega pogovora, potem bo vse jasno".

Napetosti, ki med Cerarjem in Brglezom obstajajo že dlje, so se še poglobile, ko je Brglez nasprotoval noveli zakona o tujcih, češ da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. "Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal v obrazložitvi glasu proti na seji DZ in izrazil bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Podobno kot Brglez je proti noveli glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in DeSUS ter poslanci SD. Zakon so po drugi strani podprli v opozicijskih SDS in NSi.

V SMC so danes sicer poudarili Cerarjevo stališče, da situacija ne sme vplivati na delo, ki ga z Brglezom opravljata vsak na svoji pomembni državni funkciji - torej Cerar na mestu premierja in Brglez na mestu predsednika DZ. Notranje zadeve SMC namreč po mnenju Cerarja "ne smejo negativno vplivati na vodenje države".