c S

Cerar: Brglezovi neutemeljeni očitki porušili zaupanje

10.02.2017 08:39 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Predsednik največje vladne stranke SMC Miro Cerar se je po več dneh danes oglasil v zvezi z njegovim pozivom podpredsedniku SMC Milanu Brglezu, naj odstopi s te funkcije. Kot je navedel v sporočilu, ki so ga posredovali iz SMC, so Brglezovi neutemeljeni očitki porušili zaupanje, potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika stranke.

Cerar je sicer tudi stopil pred novinarje v funkciji predsednika vlade, a zadev ni želel komentirati, saj da gre za znotraj strankarske razmere in to ne bi bilo primerno. Je pa skorajda istočasno iz SMC prišlo pisno pojasnilo, v katerem Cerar navaja, da je kot predsednik stranke "pred dobrima dvema letoma predlagal v imenovanje svoja dva podpredsednika, ne samo zaradi njunih nedvomnih kompetenc, ampak tudi zaradi zaupanja med nami in istih političnih ciljev". "Ker so bili ti politični cilji blizu ljudem, so nam volivci na volitvah podelili zaupanje, da jih realiziramo," je dodal.

Obenem meni, da se v tem času cilji SMC niso spremenili, po javnem nasprotovanju Brgleza vladnemu predlogu novele zakona o tujcih, pa Cerar meni, da je prav, da Brglez sam oceni, kakšni so njegovi prihodnji politični cilji. Zato ga je pozval k razmisleku o njegovem delovanju v vlogi podpredsednika SMC in k odstopu s tega položaja.

"Njegovo večkratno javno in neutemeljeno očitanje o neustavnosti premišljenih in argumentiranih odločitev vlade, ki jo vodim, je porušilo zaupanje, ki je nujno potrebno za sodelovanje predsednika in podpredsednika SMC," je jasen Cerar.

Brglez je namreč glasoval proti omenjeni noveli in v obrazložitvi glasu dejal, da ne more glasovati za zakon, za katerega meni, da krši ustavo in mednarodne pogodbe, ki jih je ratificirala Slovenija. "Bojim se, da ta zakon uzakonja kršitve temeljnih človekovih pravic, ki so določene v naši ustavi," je dejal in izrazil bojazen, da bo imel sprejem takega zakona posledice za Slovenijo tudi na mednarodnem parketu.

Podobno kot Brglez je proti noveli glasovalo kar nekaj poslancev koalicije, med drugim del poslancev SMC in DeSUS ter poslanci SD. Zakon so po drugi strani podprli v opozicijskih SDS in NSi.

Brglez je še minuli teden ocenil, da so bile izjave v javnosti o Cerarjevem pozivu, naj odstopi s podpredsedniške funkcije v stranki, pretirane. Menil je, da je v dobro države in SMC, da se s Cerarjem pogovorita.

Danes pa je ob robu slovesne predstavitve vizije države v letu 2050 "v duhu te vizije" dejal, da spoštuje danes izraženo Cerarjevo mnenje, bi ga pa želel natančno proučiti, preden ga bo komentiral. "Menim pa da pogovor preko medijev niti za medije ni pravi pogovor. Mora priti do pravega pogovora, potem bo vse jasno," je dejal Brglez. Ob tem je zatrdil, da se bosta s Cerarjem vsekakor pogovorila, ko bo čas za to.

Cerar je danes medijem dejal le, da sta z Brglezom "v rednem stiku".

V SMC so danes sicer poudarili Cerarjevo stališče, da situacija ne sme vplivati na delo, ki ga z Brglezom opravljata vsak na svoji pomembni državni funkciji - torej Cerar na mestu premierja in Brglez na mestu predsednika DZ. Notranje zadeve SMC namreč po mnenju Cerarja "ne smejo negativno vplivati na vodenje države".