c S

Zagreb z nesprejemljivimi pogoji za ureditev Cimosovega spora na Hrvaškem

10.02.2017 08:37 Ljubljana/Zagreb, 09. februarja (STA) - Hrvaška vlada je po poročanju portala Siol.net danes slovenski strani poslala predlog sporazuma za rešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, v katerem naj bi bili dodatni pogoji glede ohranjanja delovnih mest na Hrvaškem, ki odstopajo od dogovora iz minulega tedna. Ti pogoji naj bi bili za italijanske kupce nesprejemljivi.

Postopek prodaje Cimosa italijanskemu skladu Palladio Finanziaria oz. njegovi družbi TCH Cogeme, sicer vodijo v Družbi za upravljanje terjatev bank (DUTB). Poleg DUTB v pogovorih s hrvaško stranjo sodelujeta še Slovenski državni holding (SDH) in gospodarsko ministrstvo, koraki pa morajo biti usklajeni z italijanskimi kupci.

Z gospodarskega ministrstva so sporočili, da je predlog, ki ga je poslala hrvaška stran, z dogovorom za rešitev Cimosovega spora na Hrvaškem, ki sta ga minuli teden na Otočcu dosegla minister Zdravko Počivalšek in hrvaški minister za državno premoženje Goran Marić, skladen samo v finančnem delu.

Premier Miro Cerar je danes poudaril, da se je vlada intenzivno vključila v reševanje problema, da bi ohranili Cimos in delovna mesta. "Sprejet je bil dogovor, za katerega smo pričakovali, da ga bo Hrvaška upoštevala, po sedaj razpoložljivih podatkih pa ga je upoštevala v finančnem delu, v drugem delu pa je stvar nekoliko nejasna," je pojasnil.

Po njegovih besedah sta sedaj na potezi SDH in DUTB, ki morata zahtevati dodatna pojasnila in voditi nadaljnje postopke. "V interesu obeh držav je, da Cimos ohranimo v polnem delovanju," je dodal Cerar, ki verjame, da bodo našli skupni jezik.

SDH in DUTB bosta po navedbah gospodarskega ministrstva na predlog podala odgovor.

Na ministrstvu za državno premoženje v Zagrebu, ki je glavni sogovornik na hrvaški strani, so za STA povedali, da pogovori med obema ministrstvoma še potekajo in da ne gre za odstopanje od dogovora iz minulega tedna. Izrazili so upanje, da bo zgodba uspešno zaključena, priložnost za to pa bi lahko bila že prihodnji ponedeljek, ko naj bi se slovenski gospodarski minister Zdravko Počivalšek mudil v Zagrebu.

Kot rečeno, sta Počivalšek in Marić minuli ponedeljek že dosegla dogovor glede terjatve hrvaške Agencije za zavarovanje depozitov in sanacijo bank (DAB) do Cimosa, ki je ključni odložni pogoj za izpeljavo nakupa 92-odstotnega deleža Cimosa. Tega je nato potrdila tudi hrvaška vlada.

A Siol.net zdaj piše, da naj bi v Zagrebu v besedilo sporazuma, ki so ga danes poslali v Ljubljano, vnesli nekatere pogoje glede ohranitve delovnih mest na Hrvaškem, ki niso bili predmet dogovora med ministroma, nesprejemljivi pa so tudi za italijanskega kupca. Če bo Hrvaška pri teh pogojih vztrajala, se bodo Italijani iz posla v prihodnjih dneh dokončno umaknili, so zapisali na portalu.

Sporazum, ki so ga poslali, namreč po navedbah Siol.net izrecno predvideva, da bo Palladio Finanziaria proizvodnjo na Hrvaškem v prihodnjih dveh letih zadržal v dosedanjem obsegu, in to na vseh treh istrskih lokacijah - v Buzetu, Roču in Labinu.

A v Cimosovih družbah na Hrvaškem po pojasnilih portala že odpuščajo po programu, ki je usklajen tudi s sindikati v Cimosu. Italijani naj bi tako ponudili zavezo po ohranitvi delovnih mest v letošnjem letu na najmanj dveh lokacijah, in to na podlagi poslovnega načrta, ki je usklajen tudi s ključnimi kupci koprske skupine. Če novih naročil ne bo, potem novi lastniki vseh proizvodnih lokacij Cimosa ne bodo potrebovali.

Iz virov blizu italijanskega sklada je tako po pisanju Siol.net mogoče slišati, da gre za pogoje, ki ne omogočajo preživetja Cimosa in posegajo v poslovne odločitve morebitnega novega lastnika.

Dogovor z Otočca sicer predvideva, da bo Cimosov dolg, ki naj bi skupaj z obrestmi dosegel že 57 milijonov evrov, DAB pa zaradi njega toži Cimos, odkupila DUTB, zanj pa plačala sedem milijonov evrov. DAB, neke vrste hrvaška slaba banka, bo medtem umaknila tožbo proti Cimosu.

A Siol.net opozarja, da se s tem sporazumom ne ustavlja preostalih postopkov in morebitnih novih terjatev do DUTB drugih državnih organov Hrvaške. Istočasno, ko je DAB proti Cimosu vložil tožbo, je namreč skušalo hrvaško državno pravobranilstvo po pisanju portala izpodbijati pridobitev lastninske pravice na Cimosovih nepremičninah v Buzetu in Roču. Sodni postopek za lokacijo v Buzetu je pravobranilstvo sicer tudi na drugi stopnji izgubilo, a imajo zdaj v Zagrebu še skoraj dvajset let pravico do vložitve tožbe.

Če do prodaje Cimosa, ki je trenutno v državni lasti, ne bo prišlo, bodo ogroženi novi posli in delovna mesta več kot 4000 zaposlenih, opozarjajo v koprski družbi.