c S

Cerar: Nisem govoril o obstoju jadranske poti, pač pa o možnosti za njeno odprtje

10.02.2017 08:36 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Predsednik vlade Miro Cerar je danes pojasnil svoje besede o t. i. jadranski migrantski poti. Kot je dejal, ni trdil, da omenjena pot že obstaja, pač pa da indici kažejo na možnost njenega odprtja. Na to pa je treba po njegovih besedah pravočasno opozoriti in ukrepati.

Kot je na novinarski konferenci pojasnil Cerar, je zahodnobalkanska migrantska pot vedno bolj zaprta, zato se odpirajo nove možne poti za organiziran kriminal in alternativne poti za migracije. Zato je na vrhu EU na Malti omenil, da obstaja možnost, da se kot alternativa pojavi tudi jadranska pot, je Cerar pojasnil svoje besede, ki so dvignile veliko prahu.

Na možnost odprtja jadranske poti je treba po njegovih besedah opozoriti pravočasno ter ukrepati, preden bo prepozno. V zadnjem obdobju namreč številne agencije poročajo o povečanem številu migrantov na tej poti. Tako je v zadnjem tednu Frontex zaznal, da je grško-albansko mejo prečkalo desetkrat več migrantov kot grško-makedonsko mejo, je opozoril Cerar.

V Sloveniji pa so na območju Policijske uprave Koper v letu 2016 zaznali 2,5-kratno povečanje ilegalnih prehodov meje v primerjavi z letom 2015. To je polovica vseh ilegalnih prehodov meje v Sloveniji, je dodal.

Ti podatki po njegovih besedah kažejo nek trend. Kot je dejal, ne gre za strašenje, pač pa se je treba zavedati, da bodo pritiski na Slovenijo spomladi in poleti večji, Avstrija pa lahko uvede popolno zaporo meje. To bi bilo zelo nevarno za Slovenijo, ki bi lahko postala žep, je dodal.

Zato je po njegovih besedah treba na to možnost pravočasno opozoriti in s preventivnimi ukrepi poskrbeti za varnost.

Cerar je še spomnil, da je Slovenija že leto pred odprtjem zahodnobalkanske poti opozarjala na to možnost, pa tega mnogi niso jemali resno.