c S

Vlada v medvladno komisijo za izvajanje sporazuma o urejanju vojnih grobišč imenovala Ferenca

10.02.2017 08:02 Ljubljana, 09. februarja (STA) - Vlada je z mesta predstavnika slovenskega dela medvladne mešane komisije za izvajanje sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o urejanju vojnih grobišč danes razrešila Gregorja Ivanušiča, višjega svetovalca na ministrstvu za delo. Na njegovo mesto je imenovala člana vladne komisije za reševanje vprašanj prikritih grobišč Mitjo Ferenca.

Po zakonu o ratifikaciji sporazuma med slovensko in hrvaško vlado o urejanju vojnih grobišč za usklajevanje izvajanja sporazuma pogodbenici ustanovita skupno medvladno mešano komisijo, v kateri ima vsaka pogodbenica po tri člane.

Po novem so v slovenskem delu medvladne mešane komisije predsednica Dragica Bac, sicer predstavnica ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, Ferenc iz komisije vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč ter Branko Dekleva, sicer predstavnik ministrstva za zunanje zadeve, so v sporočilu za javnost po seji vlade pojasnili na ministrstvu za delo.

Predlog spremembe članstva v meddržavni komisiji je bil po njihovih navedbah predhodno dogovorjen med ministrstvom za delo in komisijo vlade za reševanje vprašanj prikritih grobišč. V prikritih vojnih grobiščih so pokopane tudi žrtve hrvaške narodnosti, zato je pomembno, da ima v meddržavni komisiji svojega člana tudi komisija, ki pokriva navedeno tematiko, so še pojasnili.